MARELE ALB

AcasaCainiPisiciCaiPasariPorcVariaOvine
Pitiriazis rosea

Rase de porc cu poza
Albul Mijlociu
Albul de Banat
Bazna
Berk
Cornwall
Duroc
Edelschwein
Essex
Hampshire
Hereford
Landrace englez
Landrace (Danemarca)
Marele Alb
Pietrain
Red Wattle
Tamworth
Yorkshire american
porc

Acasa > Porc > Marele Alb

Porc: Marele Alb

Marele Alb este unul dintre cele mai cunoscute din toate rasele de porci

Marele Alb este o rasa de porcine domestice originare din Yorkshire, prin urmare, cunoscut sub numele de porcul de Yorkshire. Marele Alb este recunoscuta �n 1868, ca si rasa din care provine Yorkshire american din America de Nord.

Marele Alb este unul dintre cele mai cunoscute si raspandite din toate rasele de porci, utilizate pe scară largă �n �ncrucişări pentru obtinerea de metisi care se preteaza foarte bine la cresterea in sistemul intensiv peste tot in lume. Marele Alb este obtinut dintr-o rasa de porci de culoare alba, urechile rtidicate, crescuta la inceputurile existentei rasei in sistem extensive, dar care s-a pretat foarte bine la cresterea intensive.

Marele Alb a fost obtinuta din incrucisarea porcilor cu picioare albe din regiunea YORKSHIRE si de talie mare cu rase ca si Albul Mijlociu, Cumberland, Leicestershire.

Marele Alb sa dovedit a fi o rasă robustă, care poate rezista la variaţiile climatice şi a altor factori de mediu. Capacitatea lor de a se �ncrucişa cu alte rase şi de a �mbunătăţi performantele acestora si de a obtine metisi cu performante superioare fata de rasele din care sau obtinut ii face lideri pe piata de porci din intrega lume in ce priveste adaptarea la cresterea in sistem intensiv de crestere si in folosirea a exemplarelor din aceasta rasa la reproductie.

La inceputul anilor 1970 Marele Alb a fost solicitat pe piata internationala de porci datorita performantelor sale si a facut ca multe exemplare sa fie exportate din Marea Britanie in S.U.A. si deasemenea in alte tarii facand ca 8500 de exemplare sa fie exportate din Marea Britanie, iar ulterior odata cu schimbarea sistemului de plata a porcineleor de la pretul pe kg. la pretul pe procentul de carne din carcasa a facut sa existe o noua solicitare pe piata a porcilor din rasa Marele Alb.

Marele Alb este o rasa de porci de talie mare, specializata pentru obtinerea de carne, avand capacitate remarcabila de productie de carne, la 1 an 140 kg, totodata si prolificitatea mare in medie 12 purcei la fatare, iar ca si record de purcei obtinuti la o fatare 30 de purcei. Corpul la Marele Alb este lung, capul mare, profil concav, urechi mari si purtate in sus si inainte, spatele drept, corpul cu masa musculara bine reprezentata, schelet solid si membre rezistente, mers elastic.

Pielea de culoare alb-roz, posibil si pigmentatii reduse ca suprafata, sensibili la actiunea razelor solare fata de care daca nu sant protejati se produce eritem si intarzieri in dezvoltare, cu repercursiuni economoice.

linie