ALERGII PROVOCATE DE VENIN

AcasaCainiPisiciCaiPasariPorcVariaOvine
Alergia provocate de venin
Alergologie
Alopecia
Astmul bronsic
Electrocutarea
Insolatia
Miaza
Muste

animale / varia
Broasca testoasa
Boli ale broastelor testoase
Porcusorul de guinea -Cobaii
Patologia cobaii
albine

Acasa > Varia > Alergii provocate de venin

Alergii provocate de venin

Veninul are actiune neurotoxica si hemolitica

viespi

Acest tip de alergii sint provocate de veninul insectelor (albine, viespi, bondari), serpilor, scorpioni, paianjeni.

Veninul secretat de acestea in momentul muscaturii (intepaturi) contine substante toxice si alergizante cu actiune hemolitica si neurotoxica.

SIMPTOME: Se intilnesc in sezonul cald, cazuistica fiind redusa. La locul intepaturii (muscaturii) se produce un edem dureros, urticarie, deficiente circulatorii sau respiratorii;
-gravitatea simptomelor este in functie de locul de inoculare a veninului si de mutiplicitatea inocularilor.

Veninul ajuns in circulatia sanguina produce convulsii, cadere in decubit, spasme, pareze, paralizii, pulsul devine slab, respiratia accelerata; local se observa roseata, edem, urmate de necroza tesuturilor afectate, iar in cazuri grave, respiratie neregulata, vomismente chiar hemoragice datorita actiuni hemolitice a toxicului, asfixie si moartea animalului atunci cind se produce soc anafilactic manifestat prin edem laringian si asfixie.

DIAGNOSTICUL: Este pus chiar de proprietar care relateaza despre existenta unei intepaturi si de multe ori si de cine a fost provocata, si de evolutia rapida si alarmanta simptomelor.

TRATAMENT In soc se administreaza adrenalina intramuscular sau subcutan, corticoizi in doze mari (prednisolon) si antihistaminice (feniramin) tonice generale si cardiace (gluconat de calciu, cofeina) vitamina C, iar la locul inocularii injectii perifocal cu permanganat de potasiu.

-s-au efectuat si tratamente de imunoterapie specifica prin desensibilizarea ciinelui dupa tipicul de la om cu extract de venin dar, spre deosebire de om desensibilizarea se face mai rapid adica in timp mai scurt ce impune o singura zi de spitalizare cu doze crescatoare, iar doza finala se va repeta odata pe luna toata viata animalului; terapie eficienta in raport cu cazurile tratate, acesti ciini nemaifiind prezentati la consultatie pentru alergii provocate de veninul insectelor sau serpilor dar insuficient de a afirma cu certudine reusita de 100% a imunoterapiei specifice.

linie

bondari

paianjeni

serpilor

scorpioni

tintari