Tintarii un pericol pentru animaleReprezentati de genurile AEDES si CULEX provoaca dermatite alergice, hipersensibilizare, urticarie furunculoza eosinofilica.
Sint insecte hematofage prevazute cu aparat bucal adaptat pentru intepat si supt, produc intepaturi dureroase cu formarea de papule si vezicule pruriginoase, manifestare care se datoreaza actiunei toxinei introdusa odata cu intepatura -culicina.
Prezinta importanta prin faptul ca produce disconfort si sint vectori (transmitatori) foarte importanti pentru o serie de boli la animale si la om.
FURUNCULOZA EOSINOFILICA la ciine este produsa de tintari, prin intermediul intepaturilor provocate ce determina aparitia unor noduli cu predilectie pe fata, periorbitar, pleoape, la nivelul carora se produc leziuni de furunculoza eosinofilica.
Noduli pruriginosi se mai intilnesc si pe membre, trunchi, abdomen, si sint mai afectati ciini cu par scurt, de talie mare si de virsta tinara si a caror habitat este poluat de tintari.
Cind populatia de tintari este numeroasa si ciinele prezinta numeroase muscaturi se poate produce si o reactie febrila, abatere, adinamie, anorexie.
TRATAMENT se administreaza preparate pe baza de corticoizi; prednison 1mg/kg cu efect rapid asupra inflamatiei si pruritului, tratament ce poate sa dureze pina la 3 saptamini.
COMBATERE se fac fumigatii in jurul adapostului ciinelui, se executa lucrari de asanare pe cit posibil a terenului cu balti, pulverizarea de insecticide in adapostul ciinelui si aplicarea pe corp de insecticide sau substante care sa indeparteze tintari - EQUAGEL.
Următoarea pagină: Tricofitia Atentie se transmite si la om
|