DERMATITA ATOPICA CANINA (ECZEMA)

AcasaCainiPisiciCaiPasariPorcVariaOvine
Rase de caini cu poza
Rase de caini

boli de caini
Acneea Ciinelui
Alergia medicamentoasa
Alergia provocate de venin
Alopecia
Anzarcoida Juvenila
Boala serului
Candidoza Caine
Capusa la Ciine
Castrarea la caine
Castrarea la catea
Cheyletieloza
Comedonul
Demodecie (Riia)
Dermatita de la purece
Dermatita atopica
Dermatita contact alergica
Dermatita solara
Dezechilibrul hormonal
Diabetul zaharat
Electrocutarea
Epilepsia
Hipercheratoza
Impetigo
Inflamatia glandelor
Insolatia
Intolerantele alimentare
Linguatuloza Nazala
Malassezioza
Nutritia ciinelui
Pemfigus
Pitriazis
Psoriazis
Raul de transport
Sindromul Tonsilita
Tintarii
Tricofitia
Trombiculaza
Urticaria

Acasa > Caine > Dermatita atopica canina (eczema)

Eczema dorsala cronica, foarte des intilnita la populatia canina

Dermatita atopica la DALMATIEN
Poza: Dermatita atopica la DALMATIEN

-sindrom cutanat ce consta in veziculatie, spongioza, exoseroza, prurit cutanat.

-aparitia dermatitei atopice este influentata de predispozitia genetica, predispozitie de individ, predispozitia pielii, starea tractusului digestiv, alimentatia, afectiuni ale diferitelor organe sau sisteme ce determina dereglari metabolice, disendocrinii, igiena gresita a pieli, carente, contactul cu diferiti alergeni care produc hipersensibilizare

SIMPTOME: Dermatita atopica evolueaza sub mai multe forme:

- cronic- se manifesta prin conjunctivita cronica, rinoree (scurgeri nazale) si stranut, prurit de diferite intensitati.

-evolueaza sezonier, debuteaza intre 1-3 ani si poate evolua asociat cu astmul bronsic.

La nivelul pielii se produc leziuni reprezentate prin eritem, papule, xerodermie, excoriatii.

-eczema dorsala cronica - escoriatii, eritem, grataj (frecari) datorat pruritului accentuat, urmate de alopecie, hipercheratoza, forma in care recidivele sint frecvente.

-eczema umeda acuta-prurit, excoriatii, cruste gelben-brune sau hemoragice, leziuni localizate pe spete, perianal, fata, deoparte si de alta a coloanei vertebrale.

-eczema eritematoasa - eruptii cutanate sub forma de papule care pot pustuliza localizate pe fata interna a coapselor, axilar.

DIAGNOSTICUL: Se pune dificil datorita manifestarilor asemanatoare cu alte dermatite si dermatoze. Se practica intradermoreactia cu alergeni sau grupe de alergeni care sint responsabili de aparitaia dermatitei atopice si de evolutia acesteia.



Dermatita atopica este conditionata in ce priveste aparitia boli de factorul genetic, fiind frecventa la DALMATIENI, TERRIERI SI CANICHE, iar in cadrul rasei exista si predispozitia de individ.

Favorizant este si regimul alimentar preponderent carnat, condimentele, prezenta anumitor afectiuni (nefropatii, hepatite, gastro enteropatii), lipsa de igiena, cit si excesul de igiena prin spalari dese cu sapunuri alcaline.

Alergenii implicati sint reprezentati de saliva de purece, diferiti acarieni, carnea in general de toate speciile, ouale, cacaoa, cartofi micetii.

TRATAMENT: Detectarea alergenului si indepartarea acestuia, deparazitare, tratarea suferintelor hepatice si renale.

-medicamentos in dermatita atopica este general si local cu antihistaminice (feniramin) corticosteroizi, hemoterapie, extracte tisulare (terapie nespecifica), la care se adauga tratamentul local prin aplicatii locale de ungvente cu corticosteroizi si antiinfectioase .

Rezultate deosebite si utilizat cu succes a fost cetirizina un antihistaminic care reduce pruritul pina la disparitie si fara sa apara efecte secundare ca si in cazul altor antihistamince iar la reluarea tratamentului subiectii au raspuns la tratament.

-dietetic se vor scoate din alimentatie produsele incriminate de producerea DERMATITEI ATOPICE in principiu carnea si in general a produselor alimentare cunoscute ca alergizante; vor fi introduse in ratie legumele, cerealele, compoturi, biscuiti, brinza de vaca, paste si pe cit posibil redusa sau chiar exclusa pe o perioada mai lungea de timp sau definitiv in functie de individ, virsta si evolutia dermatitei atopice, orice proteina de origine animala.

Următoarea pagină:
Dermatita alergica de contact
Se produce de substante ce determina hipersensibilizare de tip retard





linie

Caini: Dermatita atopica canina (eczema)