Ratii echilibrate sanatate asigurataAlimentatia ciinelui se face diferentiat pe categorii de virsta si in functie de activitatea ciinelui, aportul energetic fiind diferit.
In general alimentatia ciinelui este compusa din carne, cereale, legume, proportia acestora in alcatuirea ratiei este diferita in functie de criteriile amintite mai sus.
In perioada de alaptare cateii se hranesc exclusiv cu lapte matern, frecventa meselor fiind de 4-6 ori pe zi, frecventa care scade pe masura ce cateii cresc, astfel ca la o luna ei mai sug de 2 ori pe zi iar completarea necesarului de mincare se face cu mincare semisolida, solida.
Pina la virsta de 1 an cateii se hranesc de 3-4 ori pe zi, frecventa care scade pe masura ce cateii cresc, astfel incit ca dupa 1 an ciinele beneficiaza de o singura masa.
Ciinele adult beneficiaza de o singura masa pe zi administrata de regula la aceiasi ora, timp in care nu va mai primi nimic altceva.
Hrana ciinelui consta in hrana uscata sau semiumeda, reprezentata de hrana speciala uscata, conserve, salamuri si batoane, acestea din urma avind rolul de a curata dintii ciinelui si de ai da o ocupatie ciinelui de a nu-si concentra atentia asupra altor activitati cu impact negativ asupra mediului de viata.
Pe linga mincarea speciala, se mai pot administra si mincare gatita, resturi culinare de la masa proprietarului, dar trebuie avut in vedere faptul ca aceasta mincare odata cunoscuta de ciine in majoritatea cazurilor va fi preferata de ciine din cauza calitatilor paleative ale acesteia iar in cazul ciinilor incapatinati si cu multa personalitate este foarte greu sa fie readusi la mincarea speciala.
Calitatea hranei administrata si faptul ca aceasta ii asigura toate componentele necesare se reflecta in aspectul exterior al ciinelui, calitatea firului de par, a blanii, si a rezistentei la boli.
Totodata se va asigura si regimul hidric necesar, in acest fel se evita scaderea poftei de mincare si constipatia ciinelui, aspect ce produce dereglari grave si greu de tratat ale tranzitului, cu implicatii serioase si urmari grave asupra starii de sanatate fiind posibile si situatii in care se impune interventia chirurgicala.
Apetitul scade in perioada de imperechere, caz in care ratia ciinelui trebuie imbunatatita calitativ si micsorata ca si volum.
Atunci cind se adminisreaza hrana gatita sau semisolida si nu a fost consumata in totalitate resturile se indeparteaza, ciinele netrebuind sa consume hrana alterata tot din considerente de ordin medical, putindu-se produce indigestii, intoxicatii cu toate complicatiile ce urmeaza acestor afectiuni digestive.
Pe masura ce virsta ciinelui inainteaza hrana care se administreaza va fi mai saraca proteic, in ratie locul cel mai important revenind cerealelor si legumelor in detrimentul proteinei animale.
Se vor evita supraalimentatia sau subalimentatia, PRIMA DUCIND LA OBEZITATE SI PREDISPOZITIA LA DIABET, HIPERLIPIDEMIE, DISTROFIE PARENCHIMATOASA, subnutritia produce RAHITISM, OSTEOMALACIE, ATROFIE GENERALIZATA, CARENTE NUTRITIONALE.
In cazurile in care ciinele este suferind de diverse afectiuni ce impun regim alimentar, la recomandarea dr. veterinar curant se vor administra in hrana ciinelui produse nutritionale speciale in functie de suferinta manifestata (pancreas-saraca in lipide, renale-saraca in protide, hepatice- saraca in lipide, protide, boli de piele- saraca in lipide, protide, cardiovasculare-bogata in protide, gastrointestinala-bogata in protide si glucide usor absorbabile) .
La fel se impune o alimentatie diferentiata si post operator sau in stari fiziologice care necesita o alimentatie diferita fata de alimentatia obisnuita (gestatie, lactatie, competitii etc.).
Următoarea pagină: Pemfigus Pemfigus vulgaris forma cea mai grava
|