Pemfigus vulgaris forma cea mai grava-inflamatia pielii care prezinta vezicule cutanate gigantice pline cu lichid seros. Se produce datorita unor manifestari autoimune cutanate cu caracter eruptiv.
Pemfigus se produce datorita iritatiilor mecanice, termice, chimice, carentelor vitaminice, starilor toxice, insuficientei glandelor suprarenale. Se produce din partea organismului un raspuns autoimun reprezentat prin formarea de autoanticorpi fata de jonctiunile intercelulare sau fata de glicocalixul de la suprafata membranei celulelor epidermice.
TIPURI SI SIMPTOME:
Pemfigus este de patru tipuri:
vulgaris - cea mai frecventa si grava forma
vegetant - varianta benigna, cronica a pemfigusului vulgaris
foliaceu - localizarea reactiei imunologice este la nivelul celulelor cheratinizate producind exfolierea (indepartarea) acestora
eritematos - este o varianta localizata, benigna a pemfigusului foliaceu
Poza: Malassezia dermatitis Foto: Caroldermoid License: GNU Free Documentation License
SIMPTOME: aparitia unor bube pe piele cu un continut lichid seros care prin spargere lasa o suprafata cutanata fara par, rosie, ce se acopera cu cruste cenusiu galbui, formindu-se ulcere rotunde sau ovale care prin confluare prezinta o forma neregulata.
Regiunile cele mai afectate sint cele care sint expuse microtraumelor; -fata, urechiile (fata interna si externa a pavilionului) regiunea axilara, inguinala, perianala, fata ventrala a gitului, toracelui si abdomen. Leziunile ce se gasesc situate la buze, preput si perianal se continua de la nivelul pieli la nivelul mucoaselor.
Pe fata laterala a toracelui si abdomenului s-a observat caderea parului partial, ruperea firelor de par, si cruste seroase care se detaseaza cu usurinta.
- pemfigus dureaza saptamini sau chiar luni de zile. Se poate confunda cu LUPUSUL ERITEMATOS SISTEMIC, NECROZA EPIDERMICA TOXICA, diferentierea fiind posibila prin examen de laborator citologic si histologic.
TRATAMENT: Vitamina A ,B, polivitamine, glucocorticoizi, tratarea complicatiilor secundare in cazul in care acestea se produc la recomandarea medicului veterinar curant.
Următoarea pagină: Pitiriazis Aspect respingator al ciinelui
|