Purecii transmitatorii de bolii Poza: Dermatita de la purece
|
-este o afectiune cutanata manifestata prin prurit intens si violent manifestat la muscatura de pureci si dupa producerea unei hipersensibilizari, dermatita alergica se produce si la contactul cu saliva de purec, ce contine un antigen ce se combina cu colagenul din piele rezultind un raspuns urticarian.
Dintre toate speciile de pureci cel mai raspunzator de dermatita alergica a ciinelui este purecul pisici CTENOCEPHALIDES FELIS FELIS a carui biologie este de putin timp cunoscuta si care traieste pe pisica si ciine. Acestia supravietuiesc in mediul exterior daca sau hranit cu mai putin de 12 ore, citeva saptamini ceea ce face necesara distrugerea purecilor din habitatul in care traieste ciinele prin efectuarea repetata de dezisectii. Evolutia sezoniera este conditionata de faptul ca stadiile larvare traiesc libere si nu rezista mai mult de 5 zile la temperatura de +1 �C.
Factori predispozanti:
Rasa: Rasele cu par lung sint mai predispuse la dermatita alergica la intepatura de purece; la fel virsta, in general frecventa este mai mare la ciini peste 6 luni dar se poate intilni si sub aceasta virsta.
Sensibilitatea la alergeni: In general manifestarea dermatitei alergice este frecventa la ciini care manifesta alergii si la alti alergeni in special aeroalergeni.
Mediul: Caldura si umiditatea maresc incidenta de aparitie a dermatitei alergice la intepatura de purece.
SIMPTOME: Pruritul apare de obicei la baza cozii, regiunea lombosaccrala, fata interna a coapselor, si in partea posterioara ventrala adica in zonele in care exista conditii optime de viata pentru purecii, umezeala si caldura. Datorita pruritului se produc leziuni reprezentate de plagi si eriteme, papule, pustule, cruste, exfoliatii, leziuni care se infecteaza; regiunea afectata este inflamata, pielea este ingrosata, de culoare gri. La animalele cu par deschis la culoare se observa o colorare in ocru a parului datorita umiditatii excesive din aceste zone produsa prin lins excesiv.
Dermatita alergica la intepatura de purece este considerata principala cauza a dermatitei piotraumatice recidivante intilnita mai ales la animalele cu par des. La CIOBANESCUL GERMAN de peste 8 ani dermatita alergica la intepatura de purece se poate manifesta sub forma de noduli fibropruriginosi -noduli multipli 0,5-2cm in regiunea dorso lombara. Sint de culoare inchisa fara par si citeodata pediculati si in numar mare in majoritatea caurilor.
Dermatita alergica a ciinelui la intepatura de purece se poate complica adesea CU DERMATITA cu MALASSEZIA sau cu piodermatita.
DIAGNOSTICUL: Anamneza(chestionarea proprietarului privitor la modul cum a aparut boala)
-prezenta unei pisici, rasa, virsta, sezonul, manifestariile clinice; toate acestea concura spre stabilirea diagnosticului de dermatita alergica la intepatura de purece.
-diferential -fata de dermatita atopica , dermatita alergica de contact, dermatita prin iritatie directa,scabie sarcoptica, cheiletieloza, trombiculoza, intolerante alimentare.
- alergologic -intradermoreactii, teste de provocare, teste biologice.
TRATAMENT: Eliminarea purecilor, pudre, coliere solutii antiparazitare externe, corticosteroizi; prednisolon 0,2-0,5 mg/kg/zi, eficienti la debutul bolii si cu efect inselator daca boala recidiveaza manifestinduse cu gravitate mai mare de fiecare data ce duce la complicatii grave ale pieli cu STAPHILOCOCUS INTERMEDIUS.
Poza: Purece Foto: Evanherk License: GNU Free Documentation License.
-avind in vedere efectele secundare ale corticosteroizilor la administrari pe termen lung trebuie limitat tratamentul cu aceste antiinflamatoare si inlocuirea lor cu antihistaminice ce permit controlul pruritului. Concomitent se vor face aspersari in mediul in care traieste ciinele cu insecticide, iar in mediul exterior folosirea de substante eficace in distrugerea purecilor din locurile unde ciinele sau pisica se odihnesc (tufis), curatarea si tunderea gradinii, operatuine repetata la 15 zile deoarece stadiul pupal este rezistent la toate tratamentele.
Următoarea pagină: Dermatita atopica canina (eczema) Eczema dorsala cronica, foarte des intilnita la populatia canina
|