MALASSEZIA PROVOACA OTITA SI DERMATITA GRAVAMALASSEZIOZA ciuperca a pielii si a canalelor auditive externe ale ciinelui, produsa de MALASSEZIA PACHYDERMATIS - ciuperca saprobionta a pielii si a canalelor auditive externe la ciine si mai rar la pisica, evoluind ca otita externa, mai rar ca si dermatita seboreica.
MALASSEZIA PACHYDERMATIS se intilneste in conductul auditiv extern si pe pielea animalelor sanatoase, paraziteaza carnivorele domestice, rareori omul sau alte specii de animale.
MALASSEZIA se poate multiplica in anumite conditii de caldura, umiditate, sebuum in exces, devenind patogena. Aceste conditii se intilnesc in otita externa si in cazul tulburarilor de keratinizare de timp indelungat cind poate sa apara o dermatita alergica foarte pruriginoasa (mincarime intensa) numita dermatita cu MALASSEZIA si care raspunde tratamentului antifungic.
Imbolnavirea cu malassezia este influentata de calitatea conductului auditiv extern - umiditate crescuta, macerarea stratului epidermic protector; hipersecretie de cerumen, lungimea si pozitia aplecata a conchiei auriculare, abundenta perilor in conductele auditive inguste si lungi.
CIINELE - este cel mai receptiv si in cadrul speciei exista o sensibilitate diferita in functie de rasa:
TERRIERI; BASET; SHAR- PEI; LABRADOR; CIOBANESC GERMAN; BOXER; PECHINEZ; LHASSA APSO; SETTER ENGLEZ
-virsta este un alt factor care influenteaza aparitia MALASSEZIOZEI, receptive fiind animalele de pina la un an. Altii factori care influenteaza aparitia MALASSEZIOZEI sint leziuni ale pielii din conductul auditiv extern si ale pielii in general dezvoltarea populatiei de stafilococi si streptococi de pe piele, hipersensibilitatea animalelor, diverse maladii in special sistemice, imunitatea scazuta a organismului, tratamente de lunga durata cu corticoizi si antibiotice.
SIMPTOME - OTITA EXTERNA depozit de cerumen abundent, de culoare galbuie-bruna, de consistenta pastoasa sau purulenta; pruritul exagerat, iar la palpatie se manifesta reflexul de prurit sau durere. Pe fata interna a conchiei auriculare se observa edem, cruste, eritem (roseata), complicindu-se in evolutia grava cu otita medie in care simptomele descrise sint mai grave .
DERMATITA SEBOREICA se manifesta la buze, pleoape, regiunea inghinala, axilara; evolueaza cronic cu hiperproductie de sebuum, alopecie difuza, prurit, papule, care se transforma in vezicule si formeaza cruste fine, hiperplazie si hiperpigmentatie.
MALASSEZIOZA se dezvolta in asociere cu populatiile de stafilococi de pe pielea ciinelui avind nise comune cu acestia: in jurul anusului, al buzelor, nas, spatii interdigitale, urechi. MALASSEZIA PROVOACA REACTII DE HIPERSENSIBILITATE manifestate prin prurit violent, hipersensibilitate demonstrata experimental prin administrarea de extract de MALASSEZIA PACHYDERMATIS INTR-UN PROCENT DE PINA LA 100%, intensitatea manifestarilor alergice fiind mai mare la ciini cu dermatita atopica, la care se face un tratament general, organismul nefiind capabil sa raspunda la un tratament topic antifungic.
Poza: Malassezia dermatitis Foto: Caroldermoid License: GNU Free Documentation License
DIAGNOSTICUL: Clinic pe baza otitei externe cu hipersecretie de cerumen, alopecie difuza, prurit, seboree, hiperpigmentatie, dermatita.
-microscopic -izolarea ciupercilor din raclaje executate de pe piele si se examineaza la microscopic intre lama si lamela.
TRATAMENT: Dermatita seboreica - terapie antifungica si controlul infectiei asociate stafilococice, conduita keratomodulatoare. Terapia antifungica este reprezentata de enilconazol sub forma de bai saptaminale de doua ori pe saptamina ; in cazuri rebele se administreaza ketoconazol per os timp de doua saptamini 10 mg /kg/zi.
-otita externa - se fac instilatii in conductul auditiv extern de solutii cerumenolitice (perhidrol si apa calduta) dupa care se aplica medicatia antifungica de 1-3 ori /zi pina la vindecare cu NISTATIN, CLOTRIMAZOL, KETOCONAZOL, MICONAZOL, ECONAZOL, antibiotice sau se pot folosi cu succes produse medicamentoase ce cuprind asociatii medicamentoase - SUROLAN, ORIBIOTIC, DEXORYL.
PROFILAXIE: Igienizarea mediului ambiant, combaterea umezeli, evitarea tratamentelor prelungite cu antibiotice si cu imunosupresoare, terapii abuzive sau gresite.
Următoarea pagină: Nutritia ciinelui Ratii echilibrate sanatate asigurata
|