Se produce de substante ce determina hipersensibilizare de tip retard Poza: Dermatita alergica de contact
|
Este o reactie cutanata cu caracter inflamator la contactul cu substante iritante sau sensibilizante ce induc o hipersensibilitate din partea organismului. Evolutia poate fi acuta sau cronica, produsa de factori mecanici, fizici, chimici, topicI, etc.
Dermatitele se clasifica in:
-dermatita de contact, ce se produc in urma contactului direct al diverselor substante iritative, producind inflamatia cutanata.
-dermatita de contact alergica produsa in urma contactului cu substante ce determina o reactie imunitara, manifestatata prin hipersensibilizare de tip retard.
In timp ce la dermatita de contact reactia apare imediat, la dermatita de contact alergica aceasta reactie de hipersensibilizare apare dupa o perioada mai mare de timp.
Zonele mai expuse sint reprezentate de zonele unde blana este mai putin reprezentata, -abdomen, axile, spatii interdigitale, pleoape, regiunea perineala.
Factori favorizanti in aparitia dermatitei de contact constau intr-o predispozitie individuala reprezentata de pigmentul pieli, finetea acesteia, rasa, predispozitia genetica, timpul de contact.
SIMPTOME: Manifestarea clinica intilnita cu regularitate si constant in toate cazurile de dermatita alergica de contact este pruritul permanent sau sezonier in functie de prezenta alergenului.
La nivelul zonelor pruriginoase se manifesta eritem, papule, care prin spargere elimina o serozitate ce formeaza cruste, exfoliatii si hiperpigmentatie in cazurile cronice trenante.
In cele mai multe cazuri si chiar obligatoriu dermatita de contact alergica se complica cu infecti bacteriene ce face ca tratamentul sa fie mai complex si mai costisitor si de lunga durata constituind de multe ori o bariera in obtinerea unei reusite in aceasta afectiune prin renuntarea proprietarului in a continua tratamentul in situatia cind apar recidive sau rezulatul tratamentului nu este imediat si semnificativ.
Dermatita alergica de contact se poate produce de:
- colierul antipureci cu insecticid organo fosforic - substante iritante(sampoane, pudra,etc) - substante chimice de pe pamint (dermatite scrotale) - obiecte de masa plastica (cheilita-dermatita buzelor) - diverse topice (otita, blefarita-alergii de contact la nivelu urechi, pleoapelor)
DIAGNOSTICUL: Clinic se bazeaza pe anamneza si examenul clinic al zonelor cu leziuni.
-diferential -dermatita parazitara, seboreica , micotica, solara.
TRATAMENTUL - DEPISTAREA ALERGENULUI SI ELIMINAREA LUI:
tratamentul complicatilor pieli consecutiv infectilor bacteriene, pruritul se combate cu corticosteroizi cit si inflamatia, local, bai, emoliente ce contin antiinflamatoare, sol.burow, pentoxifilina 10 mg/kg2 ori/zi.
Următoarea pagină: Dermatita solara Protectia imotrava soarelui necesara si ciinelui
|