Ciobănesc de BELGIAN
Rase de caini

AcasaCainiPisiciCaiPasariPorcVariaOvine
Boli de caini
Boli de caini

Rase de caini cu poza
Affenpinscher
Bearded Collie
Bobtail
Bull Terrier
Cainele de apa portughez
Ciobanesc Belgian
Ciobanesc de Bucovina
Ciobanesc Caucazian
Ciobanesc German
Dobermann
Groenendael
Laekenois
Malinois
Mastino Napoletano
Pudel
Rottweiler
Setter
Tervuren
West Highland White Terrier

Acasa > Caine > Tervuren

Tervuren este o rasa de caini din familia Ciobanesc Belgian
Bull TerrierPoza: A Belgian Tervuren during an agility competition
Foto: Ron Armstrong
Lizenz: Some rights reserved.


Tervuren este de asemenea, clasificata ca o rasa de caini din familia Ciobanesc Belgian, ca si rasa aparte de ceilalti ciobanesti belgieni, iar in unele tari si cluburi este considerata ca si un tip de Ciobanesc Belgian.
 
�n Statele Unite ete recunoscut din anul 1960, sub numele de Tervuren belgian. �nainte de această dată, toate varietăţile recunoscute de caini belgieni au fost numite Ciobănesc Belgian.

�n Canada, Canadian Kennel Club recunoaşte Tervuren ca o varietate de Ciobanesc Belgian.

Aspect
Ca toti ciobanestii belgieni, Tervuren este de talie mijlocie, aspect al corpului pătrat, proportionat cu inaltimea cuprinsa intre 60-64 cm la masculi si greutate de 38-40 kg. femelele fiind mai mici si de greutate mai mica decit masculii.

Tervueren este recunoscut dupa blana groasa si dubla, de culoare mahon cu variate grade de acoperire cu negru inclusiv masca neagra si un mic punct alb pe piept ca si pe degetele de la picioare. Absenta negrului pe blana este un defect important si penalizat in competitiile de canine.

Tervuren poate fi, de asemenea, negru sau gri, dar aceste culori pot fi sanctionate in unele tari in care standardul rasei nu recunoaste aceste culori.
Temperament
Tervuren este un caine foarte energic, inteligent, care are nevoie de activitate pentru al mentine ocupat, activitate ce cuprinde dezvoltarea performantelor fizice, agilitate, exercitii de urmarire, dresaj, exercitii de cautare si salvare a persoanelor disparute sau victime ale avalanselor. Daca nu isi consuma energia pot sa devina hiperactivi si sa aiba preocupari de distrugere daca nu li se da ceva de lucru.

Tervueren sint loiali si se ataseaza foarte puternic de familia lui (proprietar) si devine timid cu persoanele straine, atenti si sesizeaza orice schimbare din mediul lui de viata, uneori nervosi in cazul in care socializarea lor de pui nu decurge bine.

Rasa este recunoscuta pentru loialitatea sa şi versatilitate. Cei care detin asemenea caini le apreciaza inteligenta, capacitatea mare la efort si faptul ca indeplinesc multe activitati pe care le indeplinesc foarte bine.

Tervuren Poza: Tervuren
Foto: Cwazi
Lizenz: Some rights reserved.Sănătate
Tervuren sint caini sanatosi dar ca orice rasa si organism viu, manifesta o predispozitie la anumite boli cum ar fi displazia de sold, epilepsie, afectiuni oculare si de piele.

Intretinere
Tervuren are firul de par gros, strat dublu similar cu Groenendael. Perierea regulată este necesara pentru a elimina subparul care se pierde, deasemenea si impuritatile care se prin in blana si care trebuiesc eliminate pentru a se evita uzura parului si aparitia afectiunilor cutanate.

Tervuren este prezentat �n stare naturală, cu tundere minima şi produse cosmetice cit se poate de reduse de a fi utilizate in intretinerea lui, pentru a nu i se modifica culoarea parului lucru ce nu este permis la expozitiile unde este prezentat.

DEFECTE
-absenta culorii negre
-absenta mastii
- culoare alba in afara de locul acceptat in standardul rasei.
-muşcatura defectuoasa in care incisivii nu sint in contact in totalitate
-in relatia cu omul este atent si precaut cu persoane straine, nu este fricos si nici nu trebuie sa atace nejustificat.
-cu persoanele cunoscute este afectuos, foarte devotat, afectuos si foarte posesiv.

Următoarea pagină:
Westie

linie

Caini:
Tervuren

Origine
Belgia

Clasificare & standarde
FCI Grupa 1 Secţiunea 1 # 015 standard
Caini de paza

�naltime şi greutate
Greutate 38-40 kg
�nălţime 60-64cm

Rase de caini: Belgian Tervuren
Poza: Belgian Tervuren
3 1/2 year old male
Foto: Tallmantz
Lizenz: Some rights reserved.


Rase de caini: Bullterrier
Poza: 10 year old tervueren
Foto: Wicker1
Lizenz: Public Domain