CAINELE DE APA PORTUGHEZ
Rase de caini

AcasaCainiPisiciCaiPasariPorcVariaOvine
Boli de caini
Boli de caini

Rase de caini cu poza
Affenpinscher
Bearded Collie
Bobtail
Bull Terrier
Cainele de apa portughez
Ciobanesc Belgian
Ciobanesc de Bucovina
Ciobanesc Caucazian
Ciobanesc German
Dobermann
Groenendael
Laekenois
Malinois
Mastino Napoletano
Pudel
Rottweiler
Setter
Tervuren
West Highland White Terrier
Cainele de apa portughez
Poza: Cainele de apa portughez  Foto: Silke Hollje-Schumacher
Lizenz: GNU Free Documentation License.

Acasa > Caine > Cainele de apa portughez

Exista doua varietati: par lung si ondulat si cu par mai scurt si cirliontat
Cainele de apa portughezPoza: Cainele de apa portughez
Foto: Silke Hollje-Schumacher
Lizenz: Some rights reserved.


Origine si Istorie
Se presupune ca c�ini de apa au fost introdusi in precrestinism in PORTUGALIA. Este cunoscut din anul 600 i .Hr.cind romanii au intrat in Peninsula IBERICA si au gasit acolo la un crescator de caini un caine care pescuia in ocean. In acelasi timp la ROMA sub Imparatul AUGUSTUS este atestat un caine pe nume LEO care tuns arata ca un leu.

Astazi, c�ini de apa au pierdut importanta in ce priveste pescuitul. In prima jumatate a secolului 20 aproape a fost dat uitarii dar in prezent Cainele de Apa Portughez se bucura de o crestere in popularitate mai ales de cind i s-a atestat si calitatea de a nu provoca alergie la om si astazi popularitatea este foarte mare de cind a fost introdus la CASA ALBA ca si cainele familiei prezidentiale OBAMA.
Descriere
�naltime medie este de 57 cm si greutate de 25 kg. Tipic pentru Cainele de Apa Portughez este ca corpul este acoperit cu par in intregime, fara subpar.

Exista doua varietati: par lung si ondulat si cu par mai scurt si cirliontat intr-o singura culoare sau multicolor. Cainele de Apa Portughez de campie este de cele mai multe ori negru, alb sau maro, uneori, multicolor. Cel multicolor arata combinatii de negru sau maro cu alb, raportul intre negru sau maro si alb nu trebuie sa depaseasca 1/3. Urechile sunt prinse sus la cap iar coada in forma de secera este purtata pe spate.

Capul si pina inapoia coatelor este acoperit cu mult par ce ii confera asemanarea cu un leu caracteristica creata in timpul evolutiei rasei ca o adaptare la pescuitul in apa rece si care proteja inima si plaminii de apa rece. Corpul este robust si puternic. Capul este scurt, cu proeminentele osoase rotunjite, cu botul larg.

Utilizare
Cainele de apa Portughez este cainele pescarilor si care a luat asupra sa toate sarcinile pe care le-ar putea lua un caine de pescuit: paza barcilor, mirosea pestele si semnala pescarilor prezenta pestelui in plasa de pescuit acestia stiind ca trebuie sa scoata plasa la semnalul lui, a sarit in apa si acondus pestele spre plasa de pescuit, inota de la barca la barca si la tarm, fiind si un bun postas pentru pescari. A fost prezent pe toata coasta PORTUGALIEI si si-a dovedit calitatiile si utilitatea in pescuitul din acea vreme.

Cu modernizarea pescuitului el si-a pierdut din importanta, astazi fiind prezent in familiile oamenilor ca un caine credincios, atasat stapinului si foarte bun prieten al copiilor, este crescut astazi in multe zone ale lumii. In regiunea ALGARVE in Parcul Natural Ria Formosa exista statiuni de reproductie pentru cresterea cainelui de apa portughez .

Descriere FCI : rasa este descrisa dupa cum urmeaza: temperament violent fata de alti caini, tenace, m�ndru, modest, si neobosit. El este extrem de inteligent si �ntelege toate comenzile, da alarma cind semnaleaza prezenta unui intrus. Este foarte dornic in a invata si manifesta o reala bucurie in activitatile sportive pe care le executa cu agilitate, asculta comenzile cu atentie, este educat in actiuni de salvare. Ca si caine de paza este doar partial capabil sa indeplineasca acest serviciu, de asemenea poate fi utilizat in terapia cu caine in tulburari psihice.

Următoarea pagină:
Ciobanescul belgianlinie

Caini:
Cainele de apa portughez

Varietati
Cainele de apa portughez cu par scurt
Cainele de apa portughez cu par lung

Tara de origine
Portugalia

Clasificare & standarde
CAINELE DE APA PORTUGHEZ este rasa de caine portugheza recunoscuta de F.C.I. (Nr. 37, gr. 8, sec 3) si face parte din grupa
Caini de apa

greutate
Masculi 20-25 kg
Femele 17-22 kg

�naltime
Masculi 50-57cm
Femele 43-52cm


Cainele de apa portughez
Poza: Cainele de apa portughez
Foto: Lutz Mischa Heitm�ller
Lizenz: Some rights reserved.


Cainele de apa portughez
Poza: Cainele de apa portughez
Foto: Chuck Kennedy
Lizenz: Public Domain.


Cainele de apa portughez
Poza: Cainele de apa portughez
Foto: Ron Armstrong
Lizenz: Some rights reserved.


Cainele de apa portughez
Poza: Cainele de apa portughez
Foto: Challkhmc
Lizenz: Public Domain.