Bobtail
Rase de caini

AcasaCainiPisiciCaiPasariPorcVariaOvine
Boli de caini
Boli de caini

Rase de caini cu poza
Affenpinscher
Bearded Collie
Bobtail
Bull Terrier
Cainele de apa portughez
Ciobanesc Belgian
Ciobanesc de Bucovina
Ciobanesc Caucazian
Ciobanesc German
Dobermann
Groenendael
Laekenois
Malinois
Mastino Napoletano
Pudel
Rottweiler
Setter
Tervuren
West Highland White Terrier

Acasa > Caine > Bobtail

BOBTAIL este o rasa de c�ini, de talie mare

BOBTAIL este o rasa de c�ini, de talie mare care a fost formata �n Anglia, din rase foarte vechi de caini englezesti.

BOBTAIL are blana foarte lunga care acoperă faţa şi ochii, firul de par gros si lung de culoare gri Shaggy pe un fond de culoare alba, usor de recunoscut dupa ce a fost prezentat odata.

Culoarea poate fi, orice nuanta de gri pina la cenusiu sau albastru cu marcaje albe, cu subparul dens si rezistent la apa. Puii de BOBTAIL se nasc cu o culoare alb cu gri si pe masura ce cresc apare culoarea gri sau gri argintiu (SHAGGY).

BobtailPoza: Bobtail
Foto: Mona
Lizenz: Some rights reserved.


BOBTAIL are inaltimea la greban de minim 61 cm. masculul, femelele fiind putin mai mici decit masculii. Corpul este scurt si compact, puternic cu masa musculara bine reprezentata, ajungind la o greutate de 46 de kg.la masculi si 40 de kg. femelele.

BOBTAIL poate sa fie cu coada amputata dar in ultimiul timp tot mai putine tari mai pastreaza ca si standard de rasa coada amputata, existind si exemplare care se nasc cu coada scurta ceea ce da impresia ca a fost amputata.

Istoric
BOBTAIL s-a format din rase foarte vechi de caini ciobanesti englezi, fara sa fie pastrate dovezi foarte precise de origine a acestei rase, presupunindu-se ca in formarea rasei BOBTAIL o contributie importanta a avut-o BEARDED COLLIE, o rasa foarte veche de caini englezesti de aceiasi categorie dar foarte inteligenti.

BOBTAIL a fost observat pentru prima data in zonele de sud-vest ale ANGLIEI si prezentata pentru prima data la un show canin in 1873 la BIRMINGHAM, fiind de la inceput remarcata ca si rasa de calitate ce a devenit foarte populara inca de la inceput, caracterele de rasa nefiind schimbate de la recunoasterea oficiala ca si rasa si pina in prezent.

BOBTAIL a fost exportat in SUA inca din anul 1880 la cinci familii foarte bogate din SUA, fiind foarte populara si in SUA.Sănătate
BOBTAIL avea o speranta de viata de 6-9 ani, dar in prezent rata de viata a acestei rase a crescut la 11-19 ani, la aceasta o contributie importanta a avut-o selectia si reproducerea dirijata facuta de crescatorii acestei rase care au eliminat de la reproductie exemplarele cu afectiuni si la care sau constatat ca exista o predispozitie de transmitere ereditara.

Bolile frecvente rasei BOBTAIL sint displazia de sold, cataracta, glaucomul, entropionul, diabet, hipoacuzie (surditate) afectiuni ale tiroidei, alergii si afectiuni ale pielii.

Deasemenea BOBTAIL-ul este sensibil la actiunea soarelui, din aceasta cauza insolatia fiind un serios pericol pentru aceasta rasa, la fel si cancerul in general ca si afectiune.

BOBTAIL –ul este in general sensibil la razele solare, sensibilitate ce se manifesta in special la ochi, acestia sint acoperiti in permanenta de par, avind rolul de protectie si de filtrare a razelor solare, astfel se evita afectiunile globului ocular.

Fata interna a pavilionului urechii trebuie pastrate curate si ingrijite, ingrijire care se face prin smulgerea parului din conductul auditiv la un cabinet veterinar.

Temperament
BOBTAIL este cunoscut ca un caine docil, linistit, calm, sociabil si fara reactii violente la loviturile din joaca ale copiilor, totodata este inteligent si usor adaptabil la conditiile de mediu, din acest motiv gasim rasa BOBTAIL atit in mediul rural, pe linga ferme sau in mediu urban cu tot ce presupune acest mediu.

BOBTAIL-ul are un puternic sentiment de datorie asupra perimetrului proprietatii care i s-a incredintat, avind nevoie de companie si caldura sufleteasca din partea oamenilor.


Ingrijire
BOBTAIL-ul datorita firului de par lung si gros si a subparului dens, necesita o ingrijire atenta si care consta in periere cel putin odata pe saptamina, periere care trebuie sa se faca cu seriozitate si care necesita pina la trei ore. In cazul in care nu se respecta acest lucru parul se murdareste cu diverse impuritati organice si anorganice pe care le colecteaza din mediu si care duce la deteriorarea sanatatii si la un aspect urit pina la respingator al BOBTAIL-ului care de altfel este un caine extrem de frumos si atragator.

Old English SheepdogPoza: Old English Sheepdog
Foto: Harald Urnes
Lizenz: Some rights reserved.


Prin faptul ca ingrijirea la BOBTAIL este foarte pretentioasa si riguroasa si deasemenea asistenta medicala costisitoare, face ca aceasta rasa sa fie evitata de a fi crescuta de unii doritori de cainii, maturi in gandire de altfel si responsabili asupra a cea ce incumba cresterea acestei rase de caini, spre deosebire de o alta categorie care din comoditate recurg la metode care dauneaza sanatatii cainelui cum ar fi tunderea acestuia exagerata.

BOBTAIL este cunoscut in limbaj cotidian in AUSTRALIA SI MAREA BRITANIE CA”DULUX” deoarece este asociat cu vopseaua DULUX a carei reclama include BOBTAIL-ul care este mascota brandului acestei vopsele.

Următoarea pagină:
Bull Terrier
linie

Caini:
Bobtail

Alte nume sub care este cunoscut
Old English Sheepdog
Batrinul caine ciobanesc englez

Tara de origine
Anglia

Clasificare & standarde
FCI Grupa 1
C�ini de turma

greutate
Mascul 36-46 kg
Femela 30-40 kg

�naltime
Mascul 61 cm
Femela 56 cm


Rase de caini: bobtail
Poza: bobtail
Foto: Pleple2000
Lizenz: Some rights reserved.
 

Rase de caini: chiot bobtail
Poza: chiot bobtail
Foto: Herv�, Brigitte
Lizenz: Some rights reserved.
 

Rase de caini: BOBTAIL
Poza: BOBTAIL
Foto: Lilly M
Lizenz: Some rights reserved.