PUDEL
Rase de caini

AcasaCainiPisiciCaiPasariPorcVariaOvine
Boli de caini
Boli de caini

Rase de caini cu poza
Affenpinscher
Bearded Collie
Bobtail
Bull Terrier
Cainele de apa portughez
Ciobanesc Belgian
Ciobanesc de Bucovina
Ciobanesc Caucazian
Ciobanesc German
Dobermann
Groenendael
Laekenois
Malinois
Mastino Napoletano
Pudel
Rottweiler
Setter
Tervuren
West Highland White Terrier
Pudel
Poza: Pudel Foto: H.Heuer
Lizenz: Copyrighted free use.

Acasa > Caine > Pudel

Pudelii sunt caini de familie, cu capacitate superioara

PudelPoza: Pudel Foto: Sally Eller
Lizenz: Copyrighted free use.

Varietati
Pudel urias, Pudel mic,Pudel miniatura si Pudel jucarie
- toate cele patru dimensiuni �n culorile negru, alb, maro, argintiu, cais si rosu

Origine si Istorie
Initial Pudelul a fost un caine de vinatoare specializat la vinatoarea in zone cu apa (lacuri ) fiind un foarte bun inotator. Denumirea vine din limba germana -puddeln- balaceala in apa. In decursul evolutiei rasei Pudelul i-si piesrde din calitatile ancestrale de vinator si inotator si a devenit un caine de familie inteligent si apreciat de catre stapini.

La �nceput rasa Pudel, adica la sf�rsitul secolului 19, a fost reprezentata doar de doua varietati - Pudelul mare si Pudelul mic, �n culorile clasice negru, alb si maro.Timp de 30 de ani a fost o lupta intre FRANTA, GERMANIA, RUSIA, care sa-si atribuie calitatea de formator al rasei. F.C.I. recunoaste ca tara de origine si de formare a rasei FRANTA iar standardul rasei s-a imbogatit cu inca doua varietati, Pudelul pitic si Pudelul jucarie.
�n anii '60 a fost recunoscuta ca si varietate de culoare de catre F.C.I. culoarea argintiu, iar �n anii '70 culoarea "caisa" �nregistrate oficial in standard. Recunoastere noilor culorii "rosu" de catre Franta, si de FCI a avut loc �n aprilie 2007. De fapt, Pudelii sint in aproape toate culorile de caini existenti in lume. �n anii 80, �n Germania au fost de asemenea, admise doua varietati de culoare dar numai combinatii de alb si negru; arlechin si cenusiu de asemenea aceste varietati au fost recunoscute si in AUSTRIA, CEHIA. �n Germania, �n fiecare an, mai mult de 2000 de pui sint inregistrati in cartea de origine, cel mai popular fiind Pudelii pitici si culorile alb, negru si cais.

PudelPoza: Pudel
Foto: John Leslie
Lizenz: Some rights reserved.

Descriere
Pudelul are corpul acoperit cu par in totalitate, parul este vaporos, dens, ciufulit, moale la piupait si creste in orice sezon ceace impune tunderea lui regulata.Este foarte important faptul ca parul si daca este smuls creste la loc foarte repede. Cele patru varietati de Pudel sint diferite doar in dimensiune, avind aceiasi conformatie, corpul patrat, mers mindru si elegant, spatele este scurt, burta trasa in sus, ochi negri sau maro, nasul negru sau maro culoare care se intilneste la Pudelii maro sau caisa, coada este mare si sta dreapta in sus si pe spate.

Utilizare
Pudelii sunt caini de familie, cu capacitate superioara de a invata fiind agil, supus, asigura si protectia pentru stapinii lor calitati folosite la instruirea de a proteja persoanele cu handicap nevazatori.

�ngrijire
Deoarece la Pudelii parul creste in tot timpul anului si trebuie tuns regulat la 1-2 luni, el trebuie invatat de mic cu aceasta manopera si familiarizat cu foarfeca sau masina de tuns, deoarece cind este adult nu mai are rabdare sa invete zgomote si obiecte noi.

Toaletarea Pudelului se face saptaminal pentru ca parul sa nu se incurce, cine nu este dispus la acest efort sau nu are timpul necesar pentru aceasta manopera poate intretine Pudelul cu par scurt, aceasta fiind moda CHUR, moda aparuta cam de la mijlocul anilor '80 Pudelul cu aceasta moda avind aspectul de Leu cu par mai bogat pe cap si trenul anterior si foarte scurt pe restul corpului.
Boli specifice
Pentru Pudelul urias ca si toate rasele de caine de talie mare prezinta predispozitia de displazie de sold.Pudelul pitic si cel jucarie, prezinta pericolul de a dezvolta afectiuni oculare, cataracta cit si predispozitia la cancer.

O alta afectiune care o poate dezvolta Pudelul este adenita sebacee care se intilneste aproape in exclusivitate la Pudel si AKITA INU, este boala ereditara si este detectata tirziu, fiind incriminat propriul sistem imunitar care distruge propriile glande sebacee.


Alte varietati de culoare si stiluri de tunsori:

Pudel- leu, pe la mijlocul anilor 80 a fost obisnuit pentru expozitii.
Pudelul varietatea de culoare caisa.
Pudelul argintiu
Pudelul Arlekin
Pudelul pitic - leu
Pudelul mare cu parul impletit.

Următoarea pagină:
Rottweiler

linie

Caini:
PUDEL

Nume utilizat in FRANTA: Caniche

Tara de origine
Franta

Clasificare & standarde
De pudel (Caniche franceza) este una dintre cele FCI (Nr.172, Gr.9, Sek.2) recunoscut rasa.

greutate
Pudel urias : 18-25 kg
Pudel mic: 7-12 kg
Pudel miniatura: 3,5-6 kg
Pudel jucarie: 2-3 kg

�naltime
Pudel urias: 45-62 cm
Pudel mic: 35-44 cm
Pudel miniatura: 28-34 cm
Pudel jucarie: 25-28 cm


Pudel / Rase de caini
Poza: Pudel Foto: V. Eickenberg
Lizenz: Copyrighted free use.

Pudel / Rase de caini
Poza: Pudel Foto: B. Schoener
Lizenz: Copyrighted free use.

Pudel / Rase de caini
Poza: Pudel Foto: B. Sch�ner
Lizenz: Copyrighted free use.

Pudel / Rase de caini
Poza: Pudel
Foto: Insult
Lizenz: Public Domain.

Pudel / Rase de caini
Poza: Pudel
Foto: Pleple2000
Lizenz: GFDL.

Pudel / Rase de caini
Poza: Pudel
Foto: Sakurai Midori
Lizenz: GFDL.