Ciobănesc de BUCOVINA
Rase de caini

AcasaCainiPisiciCaiPasariPorcVariaOvine
Boli de caini
Boli de caini

Rase de caini cu poza
Affenpinscher
Bearded Collie
Bobtail
Bull Terrier
Cainele de apa portughez
Ciobanesc Belgian
Ciobanesc de Bucovina
Ciobanesc Caucazian
Ciobanesc German
Dobermann
Groenendael
Laekenois
Malinois
Mastino Napoletano
Pudel
Rottweiler
Setter
Tervuren
West Highland White Terrier

Acasa > Caine > Ciobănesc de BUCOVINA

Ciobanescul de Bucovina este un caine puternic si rustic

Bucovina sheepdogPoza: Bucovina sheepdog
Foto: P.Marlow
Lizenz: Public Domain.


Aspect
Ciobanescul de Bucovina are un cap masiv, craniul cu frunte larga, stopul usor marcat, nasul negru si puternic, la fel si botul in forma de trunchi de con proportional ca si lungime cu craniul.

Ciobanescul de Bucovina are maxilare puternice, buze groase pigmentate puternic, muscatura in foarfeca, ochii mici, oblici si migdalati, caprui maronii asemanatori cu culoarea castanei, pleoape pigmentate ,urechile in forma de “V” rotunjite pe margini si la virf, cazute si aproape de obraji.

Ciobanescul de Bucovina are gitul de lungime medie, puternic si gros, fara salba. Corpul este bine acoperit de musculatura, masiv, piept larg, toracele arcuit. Cand este relaxat coada la Ciobanescul de Bucovina este semicazuta si se ridica in alerta, tinuta sus deasupra nivelului spatelui sub forma de secera cind este in actiune.

Pielea la Ciobanescul de Bucovina este groasa datorita conditiilor de mediu in care s-a format si traieste. Parul este scurt pe cap si picioare, abundent pe corp, gros, drept, 6-9 cm., subparul scurt si gros, constituind un invelis protector pentru conditiile climatice de la munte. Coada este stufoasa cu parul mai lung fata de restul corpului, la fel si pe git unde formeaza o coama.
Ciobanescul de Bucovina este de culoare alba, cu zone de diverse marimi de culoara neagra, culoarea neagra complet sau alb complet sint acceptate dar nu sint preferate de crescatori.

Ciobanescul de Bucovina sint caini de paza folositi in paza turmelor de oi si vite, au un temperament echilibrat, calmi, devotati si iubesc copii, curajos, luptator, cu un dezvoltat simt al proprietatii pe care o pazeste cu strasnicie. Fiind un caine format si crescut in mediul natural de munte are nevoie de spatiu de miscare mare pentru a se simti bine si as putea sa dovedeasca calitatile si performantele, sa creasca sanatos si armonios.

Istoric
Ciobănescul de Bucovina este o rasa nativa din Muntii Carpati de nord-est din Rom�nia zona Bucovina. �n această regiune, aceasta rasa este utilizate cu mare succes si aproape in totalitate pentru paza turmelor şi a gospodariei. Ciobanescul de Bucovina mai este cunoscut in regiunea de formare sub denumirea de Dulau sau Capau, denumire uzuala utilizata de localnici in discutiile despre cainii lor.

Primul standard al rasei Ciobanesc de Bucovina a fost stabilit �n 1982 şi actualizat �n 2001 de catre Asociatia Chinologica Romana. Standardul de rasa, a fost stabilit in 29 martie 2002, şi actualizat �n funcţie de modelul stabilit de FCI la Adunarea Generala de la Ierusalim din 1987.

Următoarea pagină:
Ciobanesc caucazian


linie

Caini:
Ciobănesc de BUCOVINA

Există trei tipuri de c�ini romanesti ciobanesti : mioritic, carpatin, şi de Bucovina

Origine
Rom�nia

Clasificare & standarde
FCI Grupa 2 secţiunea 2.2