LINGUATULOZA NAZALA SI SINUSALA

AcasaCainiPisiciCaiPasariPorcVariaOvine
Rase de pisici cu poza
Albastru de Rusia
Balineza
Birmaneza
Norwegiana de padure
Persana
Ragdoll
Sacra de Birmania
Siameza
Siberiana
Squitten

boli de pisici
Acneea Pisici
Alopecia Pisici
Candidoza Pisici
Capusa spinoasa
Castrarea la motan
Castrarea la pisica
Cheyletieloza
Comedonul
Demodecia (Riia)
Dermatita la purece
Dermatita solara
Diabetul zaharat
Linguatuloza
Nutritia pisicii
Poza: Linguatula taenioides   Foto: Cooper Curtice 
Lizenz: Public Domain.


Linguatula taenioides

Acasa > Pisici > Linguatuloza

Pisici: Linguatuloza

Linguatuloza este grava la carnivore si om

Boala parazitara a carnivorelor produsa de un acarian denumit LINGUATULA SERRATA care paraziteaza ca si adult in fosele nazale si sinusurile frontale.

Gazda reprezentata de ciine si pisica i-si inghite sputa si odata cu aceasta, ouale parazitului; iar prin intermediul fecalelor ajung in mediu exterior, de unde cu ajutorul materiilor vegetale ajung in tubul digestiv al ierbivorelor care constituie gazda intermediara; evolueaza si se transforma in larva definitiva ce se fixeaza in organele interne si masa gastrointestinala si odata cu consumul acestor organe ajunge in gazda definitiva reprezentata de carnivore si se transforma in adult care prin miscari caracteristice se cantoneaza in fosele nazale si sinusurile frontale la ciine si pisica.

In fosele nazale si sinusurile frontale produce sinuzita si rinita, care se exprima clinic prin tuse, jetaj, sforaituri, hemoragie nazala, stranut.

Ca reactie de aparare animalul se scarpina cu memebrele anterioare pe regiunea botului ca si cum ar vrea sa dea ceva la o parte; in cazuri vechi se produc si accese de epilepsie sau de furie.

TRATAMENT: Instilatii in fosele nazale de apa calduta in care se poate adauga si putina sare ce produce desprinderea parazitilor si eliminarea lor.

PROFILAXIA: Spalarea foarte bine a legumelor si fructelor inainte de a fi consumate.

LINGUATULA SERRATA este responsabila de producerea la om a unui sindrom in zonele unde se consuma organe de ierbivore crude specifice unor traditii de pe continentul african (SUDAN).

Sindromul debuteaza la scurt timp dupa ingesta de organe crude infestate cu LINGUATULA SERRATA forma larvara, prin stare de rau general, prurit in git si urechi, mucoasa bucofaringiana si respiratorie se edematiaza insotite de lacrimare abundenta si rinoree (secretii nazale), voma prin care se elimina si larvele de LINGUATULA SERRATA .

In cazuri grave se produce un edem invadant al amigdalelor ce determina asfixie si moarte. Acest sindrom este determinat de o reactie de hipersensibilizare determinata de toxinele parazitului si determina o reactie alergica, ceeace impune tratarea subiectilor cu acest sindrom cu antihistaminice.

Următoarea pagină:
Nutritia
Si daca de mici sint obisnuite cu o diversitate alimentara tot pretentioase ramin

linie