Purecii responabili de hipersensibilizare-afectiune cutanata produsa de pureci care prin muscatura produc o hipersensibilizare a pisicii si se caracterizeaza prin prurit, eritem si formatiuni crustoase de dimensiuni mici ca si diametru.
- se produce in sezonul cald, in care populatia de purecii este mare si se reduce iarna. Dermatitei alergice a pisicii la muscatura de purece i sau atribuit si alte eiologii (carente vitaminominerale, hormonale, alergii alimentare ) dar nici una nu a fost confirmata, in toate aceste cauze incriminate de aparitia de alergii cutanate s-a dovedit ca este vorba doar de dermatita alergica la muscatura de purece.
SIMPTOME: Crustele se observa cu precadere in regiunile posterioare, pe spate si coloana vertebrala, git, cap. La inceput se observa o papula rosietica acoperita de o crusta brun roscata localizate in regiunile mentionate, membrele fiind ferite de prezenta acestor leziuni. Dintre zonele cu leziuni cea mai preferata zona este gitul pisicii. Pruritul produce scarpinari urmate de leziuni, traumatisme si exfolieri.
IAGNOSTICUL: Prezenta purecilor, depistarea leziunilor crustoase cu localizari specifice. -diferential; fata de granulomul de lingere, granulomul eosinofilic.
TRATAMENT Distrugerea purecilor din mediul unde traieste pisica si din mediul exterior in locurile unde aceasta se odihneste, folosirea de coliere, pudre, picaturi, pentru distrugerea purecilor de pe corpul pisicii
-combatere pruritului cu produse cortizonice sau antihistaminice. -combaterea complicatiilor secundare de la nivelul pielii in cazul in care se produce inflamatia si suprainfectarea pelii la nivelul leziunilor datorate scarpinatului intens si zgirieturilor provocate de animalul bolnav.
Următoarea pagină: Dermatita solara Prudenta in expunarea la soare
|