CANDIDOZA

AcasaCainiPisiciCaiPasariPorcVariaOvine
Rase de pisici cu poza
Albastru de Rusia
Balineza
Birmaneza
Norwegiana de padure
Persana
Ragdoll
Sacra de Birmania
Siameza
Siberiana
Squitten

boli de pisici
Acneea Pisici
Alopecia Pisici
Candidoza Pisici
Capusa spinoasa
Castrarea la motan
Castrarea la pisica
Cheyletieloza
Comedonul
Demodecia (Riia)
Dermatita la purece
Dermatita solara
Diabetul zaharat
Linguatuloza
Nutritia pisicii

Acasa > Pisici > Candidoza Pisici

Pisici: Candidoza

Profilaxie respectarea conditiilor de igiena

-zoonoza, ce se intilneste la diferite specii de animale si om, manifestata clinic prin inflamatii ale mucoaselor, tulburari digestive, cutanate, ce evolueaza acut si subacut.

Micoze produse de miceti din genurile CANDIDA:
-Candida albicans
-Candida tropicalis
-Candida krusei.

Candidozele sint produse de specii care sint saprofite ale organelor genitale, tub digestiv si devin patogene atunci cind rezistenta organismului este scazuta.

Factori de risc care influenteaza aparitia candidozei sint:

aglomeratiile de indivizi, infometarea, terapii indelungate cu cortizoni, antibiotice, estrogene, citostatice, afectiuni cronice.

Receptivitatea- este influentata de specie si virsta, tineretul fiind mai receptiv iar in ce priveste specia; suine, bovine, canine, pasari, un rol deosebit de important ii revine si speciei de CANDIDA , cea mai patogena fiind CANDIDA ALBICANS.

CANDIDOZELE cutaneo- mucoase sint mai frecvente la om decit la ciine la care nu s-a raportat nici un caz de hipersensibilitate comparativ cu omul la care se banuieste producerea unor reactii alergice in forme scvamo-crustoase extinse datorate si inrudiri antigenice cu SACCHAROMYCES CERIVISIAE si SACCHAROMYCES MINOR.

SIMPTOME: Forma genitala; vaginita, balanopostita; se manifesta clinic prin scurgeri fluide albicioase

-forma digestiva; cheilita, stomatita, enterita; clinic prezinta importanta stomatita candidozica prin faptul ca este observata de proprietar, prezentindu-se la consultatie datorita leziunilor de la nivelul gurii, ce constau in plagi alb cenusii, care fuzioneaza in fisii alungite inconjurate de o inflamatie mucoasa (cas la gura).

Leziunile se observa frecvent pe mucoasa bucala buze, la comisuri, fata inferioara a limbii, sub forma de papule albe, fata dorsala a limbii. Pe mucoasa bucala se pot observa placi albe de dimensiuni diferite( margaritel)

-din gura se scurge o secretie mucoasa rau mirositoare amestecata cu saliva
-forma generalizata, cind sint afectate sisteme

FORMA CUTANATA este urmarea formei digestive sau genitale. Se manifesta prin foliculita si zone eritematoase dupa care se produc vezicule, papule, eroziuni acoperite de cruste gri. La pasari crustele apar pe creasta si pe barbite, sint difuze, groase, albicioase uneori insotite de diaree, slabire, apatie.

DIAGNOSTIC: Clinic nu este edificator, microscopioc fiind cel care stabileste diagnosticul de CANDIDOZA din raclatul obtinut din leziunile cutanate.

TRATAMENT: Micostatice: stamicin, miconazol 2% ,canesten, nidoflor. Tratamentul se face local si general; local se tunde parul din zona afectata se spala si se aplica tratamentul ; - mycostatin de 4 ori / zi, tratament ce se continua si dupa vindecare pentru a se evita recidivele.

PROFILAXIE: Respectarea conditiilor de igiena, igiena alimentatiei, a adaposturilor, asigurarea starii de sanatate a animalelor, mentinerea statusului imunitar, dezinfectia periodica a adaposturilor si a ustensilelor.

Următoarea pagină:
Capusa spinoasa
Capusele un vector important in transmiterea unor boli

linie