Afectiune ce presupune multa rabdare si efort financiar din partea proprietarului-este o afectiune parazitara a pielii, produsa de acarieni paraziti din FAMILIA DEMODECIDAE
GENURI; DEMODEX FOLLICULORUM - traieste in foliculii pilosi ai pielii la om;
Demodex canis - produce riia demodecica la ciine ;
Demodex cati - produce riia demodecica la pisica;
-aceste trei tipuri de riie demodecica fiind cele mai frecvente iar dintre acestea specia cu cele mai frecvente cazuri de imbolnaviri este specia canina.
Demodecia se mai intilneste si la alte specii cum sint bovinele si porcinele si la alte specii de animale domestice si salbatice fiind produsa de varietati de demodex, la porc fiind doar considerata ca specie distincta datorita particularitatilor morfologice diferite fata de celelalte specii de demodex datorita latimii acestuia ce il face sa semene cu o frunza de unde denumirea de DEMODEX PHILOIDES.
Trecerea de la o gazda la alta a diferitelor tipuri de demodex nu a dus si la aparitia bolii constatindu-se inadaptibilitatea varietatilor de demodex la alte gazde, diferite de gazda specifica, exprimarea clinica in acesta cazuri fiind foarte slaba si a disparut rapid ceea ce dovedeste faptul ca nu a gasit mediul favorabil dezvoltarii.
DEMODEX este asociat deseori cu stafilococii albi care au o contributie importanta in hranirea parazitului care se gaseste localizat in foliculii pilosi dar si in pielea sanatoasa la om cu precadere in regiunea santului nazogenian sau virful nasului care par a fi locuri de electie pentru demodecsi la om. Ei se gasesc si in cerumen fiind gasiti in conductul auditiv extern, iar un alt loc mai frecvent intilnit sint foliculii ciliari ai pleoapelor.
LA OM Parazitul la persoanele in virsta poste sa produca blefarite manifestate prin inrosire, cruste si senzatie de prurit pe marginea ciliara a pleoapelor. Se formeaza o masa proliferanta de celule epiteliale care se rupe si cade lasind in loc o zona inrosita si pruriginoasa. Demodex a mai fost incriminat in producerea acneei, pustule sebacee, nevi, hipercheratoza, epitelioame, hiperpigmentarea pielii, cancer de sin la aceasta ultima afectiune gasindu-se demodecsii in imediata apropiere a leziunilor cit si in regiunea cutanata respectiva.
DEMODEX a mai fost facut responsabil si in unele cazuri de pitiriazis manifestat prin pete galbui care cresteau ca si intindere, fara prurit sau inflamatie . Petele erau localizate in jurul gurii, git, obraji, piept, pielea fiind descuamata dar rugoasa datorita proeminentei foliculilor pilosi. Petele s-ar putea sa fi fost produse de secretiile parazitiilor, aceasta manifestare putind scapa de multe ori dermatologiilor.
La ciine unde este cel mai frecvent intilnita, demodex este in foarte multe cazuri ca facind parte din fauna normala a pielii unde prin actiunea mecanica si toxica produc iritatia si inflamatia foliculilor pilosi si a glandelor sebacee, iar cu ajutorul stafilocociilor transforma procesul inflamator in proces supurativ. Contaminarea se realizeaza prin contact direct dar contagiozitatea ete slaba datorita faptului ca parazitii nu se deplaseaza la suprafata pielii fiind adaptati a trai in profunzimea foliculilor pilosi si a glandelor sebacee.
SIMPTOME: La inceput apar mici depilatii circulare si cruste in jurul ochilor, pe bot, jarete, coaste, care poate sa dureze pina la 2 luni fara sa se manifeste prurit si ca starea generala sa fie modificata. Apoi apar inrosirea pieli, petele se extind se edematiaza pleoapele, apare blefarita, papule pe piele, faza ce dureaza pina la 6 luni. Urmatoarea faza consta in extinderea depilatiilor cu caracter de generalizare, papulele prezinta un puroi sangvinolent, papule care se generalizeaza, se formeaza cruste; in aceasta faza starea generala a animalului este afectata; -este trist, abatut, prezinta inapetenta, slabeste, emana un miros de rinced, ajunge in stare de mizerie fiziologica, sfirsitul fiind letal prin intoxicatie uremica.
Demodecia este o afectiune cu preponderenta intilnita la ciini tineri pina la un an la rasele de ciini cu par scurt (Buldog englez, Chiu-hua-hua, Boxer, Doberman, Dog, Dalmatian, Teckel, Basset Foxterrier,Ciobanesc german); - un factor favorizant in aparitia boli fiind imbaierile prea dese, hipovitaminozele si imunitatea scazuta a organismului.
Demodecia prezinta doua forme de manifestare: -demodecie localizata -demodecie generalizata
DEMODECIA LOCALIZATA -se localizeaza -pe fata, periocular, peribucal, comisura buzelor, perinazala, urech si se manifesta prin aparitia de usoare eriteme, alopecie partiala, ptiriazis, cheratoza foliculara.Regiunea poate fi acoperita cu scvame fine argintii, aceasta fiind forma scvamoasa, uscata, benigna, in care pruritul de obicei lipseste, iar atunci cind acesta apare denota aparitia complicatiilor septice.
Ordinea de aparitie este:- reg. fetei, membrele anterioare, trunchi. In aceasta forma se poate produce si vindecare spontana dar in cele mai multe cazuri atunci cind nu se institue un tratament evolueaza spre forma generalizata. Cind este instituit tratamentul parul incepe sa creasca in 30 de zile iar recidivele sint rare.
DEMODECIA GENERALIZATA -piodemodecoza: regiunile ce apar cu depilatii se extind si se generalizeaza formindu-se placi scvamoase, care se infecteaza secundar cu stafilococi ce duce la piodermita. Se produce o reactie supurativa acuta cu leziuni hemoragice crustoase supurative, ce cuprinde aproape tot corpul mai putin abdomenul. Pustulele se intilnesc mai mult la cap si git de culoare alba cind sint superficiale si violacee cind sint profunde. Acestea se deschid spontan, si elimina puroiul care se usuca si formeaza cruste maronii. Pielea din regiunea articulatiilor prezinta crevase din care se scurge un puroi sangvinolent, animalul manifesta grataj, se agraveaza starea generala, animalul avind aspect de animal batrin, iar in situatia in care nu se intervine medicamentos sfirsitul este letal.
Diagnosticul: Se pune clinic si se confirma prin examinarea raclatului la un laborator veterinar prin care se pune in evidenta prezenta acarienilor facindus-e diferentierea intre alte tipuri de dermatite de alte etiologii dar care se pot confunda clinic in absenta examenului microscopic al raclatului.
Tratamentul: Este mai eficient si cu sanse mai mari de vindecare cu cit este instituit ma precoce; combaterea parazitului se face cu acaricide aplicate local pe piele sau generalizat in cazul demodeciei generalizate, stimularea sistemului imunitar si combaterea complicatiilor pielii prin infectiile stafilococice produse in urma lezionarii pielii datorita pruritului intens care se manifesta.
Odata cu aparitia ivermectinelor sau instituit scheme de tratament cu ivermectine administrata cu frecvente diferite in functie de schema, ce alterneaza cu administrarea alternativ de imunomodulatoare si imbaieri generalizate cu subsatnte acaricide .
Combaterea complicatiilor secundare ale pielii se face cu antibiotice si vitamine. O schema terapeutica folosita frecvent de medicii veterinari consta in administrare de ivomec la interval de trei zile in doza de 0,4mg/kg s.c 6-8 administrari, levamisol ca imunomodulator intercalat intre administrariile de ivomec,5mg/kg si bai generalizate cu amitraz solutie 0,5-1%, Vitaminoterapie, vitaminele A,B,C, evitarea bailor prea dese si a sampoanelor care duc la modificarea Ph-ului pieli.
Următoarea pagină: Dermatita alergica la muscatura de purece Purecii responabili de hipersensibilizare
|