TINTARII
DERMATITA ALERGICA A CALULUI

AcasaCainiPisiciCaiPasariPorcVariaOvine
Rase de Cai cu poza
Anglo Arab
Ardenez
Cal Arab
Furioso-North Star
Lipitan
Nonius
Poney Shetland
Poneiul Australian
Shagya Arab

boli de Cai
B.O.R
Furbura
Dermatita alergica
Shagya Arab
Poza: Shagya Arab Foto: Thomassk
Lizenz: Some rights reserved.
 

Acasa > Cai > Dermatita alergica

Cai: Dermatita alergica

Tintarii responsabili de producera alergiilor cutanate

Genul Culicoides este cel mai raspindit si responsabil de producerea diferitelor manifestari ale animalelor la actiunea culicinei -toxina care o contine saliva tintarilor.

Dermatita alergica a calului este foarte cunoscuta si raspindita in toata lumea si consta intr-o reactie de hipersensibilizare la saliva de tintari.

SIMPTOME: Manifestarea frecventa este de primavara pina toamna adica cind activitatea culicoizilor este maxima, si absenta iarna ceace dovedeste caracterul sezonier al bolii.

Manifestarea principala este pruritul localizat mai frecvent pe fata, bot, pleoape, in jurul orbitei oculare, mai rar pe membre si trunchi.

La locul intepaturi se formeaza un nodul pruriginos, asociat cu inflamatie si edem, urmate consecutiv scarpinatului intens, de scvame, alopecii localizate, ingrosarea pielii.

TINTARII sint vectori ai unor boli bacteriene, virale, parazitare la animale si la om intilnite pe tot mapamondul.

COMBATERE: Fumigatii in jurul adapostului, dezinsecti, aplicare de insecticide in adaposturi. dezinfectia acestora .aplicare pe corpul cailor de substante care sa indeparteze tintarii, imbaieri cu sampon care are efectul de aproteja calul de actiunea tintarilor datorita compozitiei in substante care indeparteaza tintarii, dar care din pacate nu se gasesc decit foarte rar pe piata de profil de la noi din tara.

Se poate folosi produsul EMOUQINE special destinat folosirii in combaterea tintarilor prin aplicarea pe corpul calului in zone reduse si in care calul nu se poate apara si prin aplicarea in grajd in zone unde nu constituie pericolul de a fi ingerat; EQUAGEL dar care prezinta inconvenientul financiar fiind necesar la cal o cantitate mare pentru a obtine si efectul dorit.

linie