ARDENEZ
Rase de Cai

AcasaCainiPisiciCaiPasariPorcVariaOvine
Rase de Cai cu poza
Anglo Arab
Ardenez
Cal Arab
Furioso-North Star
Lipitan
Nonius
Poney Shetland
Poneiul Australian
Shagya Arab

boli de Cai
B.O.R
Furbura
Dermatita alergica
Ardenez
Poza: Ardenez Foto: Vassil Lizenz: Public Domain..

Acasa > Cai > Ardenez

Cai: Ardenez / Ardennes

Ardenez-ul este una dintre cele mai vechi rase de cai

Ardenez
Poza: Ardenez Foto: Vassil Lizenz: Public Domain.

Ardenez / Ardennes
Inaltime cuprinsa intre 152-163 cm

Greutate
Intre 800-1000 kg

Origine
Franta, Belgia, Luxemburg

Ardenez-ul este una dintre cele mai vechi rase de cai, fiind atestati inca din timpul Imperiului Roman, utilitatea rasei a constat in campanile militare in care serveau la tractiune, utilitate pastrata si in timpul lui Napoleon.

Descriere
Ardenez-ul are o inaltime cuprinsa intre 152-163 cm. si o greutate intre 800-1000 kg. Capul este mare cu profilul drept sau usor convex, corpul scurt si masiv cu multa masa musculara.
Culori acceptate sint roib, murg, castan, gri sau auriu. Culoarea neagra este exclusa de altfel fiind si foarte rara. Picioarele sint groase si puternice si prezinta in zona inferioara par lung si abundent conferind aspectul de incaltat. Marcajele sint mici si reduse, de obicei prezente pe cap, sub forma de stelute sau raze de soare.

Istoric
Ardenez-ul este cunoscut din timpul Imperiului Roman, in acea perioada fiind mai mic ca si dezvoltare corporala atit ca si inaltime cit si greutate. In timpul lui Napoleon s-a infuzat cu singe Arab pentru a creste rezistenta acestei rase folosita in campanile militare la tractiunea atelejelor militare cele mai grele.La formarea rasei au mai participat si rasa Boulonnais si Percheron dar cu influenta redusa asupra rasei.

Rase de cai: ArdenezPoza: Ardenez / Ardennes
Foto: Julian Tysoe
Lizenz: Some rights reserved.

In secolul 19- zece s-a inceput proiectul Belgian de formare a rasei care se mentine in prezent si prin care s-a dorit cresterea in greutate si inaltime a exemplarelor rasei de a putea fi folositi in activitatile de munca grea din mina, agricultura, exploatatii forestiere acolo unde utilajele nu pot sa ajunga.

Astazi exista trei linii genealogice separate in Franta, Belgia, Luxemburg cu toate ca exista numeroase incrucisari intre cele trei linii.
La sfirsitul sec. 20 s-a format Societatea de cai Ardenezi din Marea Britanie a carei activitate consta in a pastra si promova caii de rasa Ardenez in aceasta tara

Utilizări
Caii Ardenezi au fost folositi in trecut in campanile militare facind parte din batalioanele de artilerie, pozitie cistigata datorita capacitatii mari de tractiune grea si caracterului calm si docil impreuna cu rezistenta la efort in conditii grele de mediu.

Astazi, rasa este utilizat ´┐Żn principal pentru carne, din cauza masei musculare bogate, activitatiilor din ferme, padure, agrement in competitii cu proba de lucru. Ardenezul a fost folosit pentru crearea mai multor rase si subgrupuri in diverse regiuni inclusiv Marea Baltica si Rusia. Ardenezul suedez este un sub grup din aceasta rasa bine adaptat in aeasta tara, creat pentru muncile din exploatatiile forestiere foarte numeroase in Suedia.

Următoarea pagină:
Cal Arab

linie

Rase de cai: Ardenez
Poza: Ardenez Foto: Vassil
Lizenz: Public Domain.


Rase de cai: Ardenez
Poza: Ardenez / Ardennes
Foto: Julian Tysoe
Lizenz: Some rights reserved.


Rase de cai: Ardenez
Poza: Ardenez Foto: Vassil
Lizenz: Public Domain.