SHAGYA ARAB
Rase de Cai

AcasaCainiPisiciCaiPasariPorcVariaOvine
Rase de Cai cu poza
Anglo Arab
Ardenez
Cal Arab
Furioso-North Star
Lipitan
Nonius
Poney Shetland
Poneiul Australian
Shagya Arab

boli de Cai
B.O.R
Furbura
Dermatita alergica
Shagya Arab
Poza: Shagya Arab Foto: Thomassk
Lizenz: Some rights reserved.

Acasa > Cai > Shagya arab

Cai: Shagya arab

Iniţial, rasa a fost mentionata ca si rasa araba

SHAGYA ARAB
Origine: Ungaria, Europa de Sud-Est

Shagya arab a fost format �n timpul Imperiului austro-ungar, �n secolul al 19-lea la B�bolna, Mezőhegyes, Radautz, Piber, şi Topolcianky. Astazi este cel mai des intilnit �n Republica Cehă, Austria, Rom�nia, ţările din fosta Jugoslavie, Polonia, Germania şi Ungaria, dar a fost exportat si �n alte ţări şi este crescut �n �ntreaga lume. Linia pura de cai din aceasta rasa a fost obtinuta de la armasari de la Radautz, Babolna, şi Topolcianky. Rasa este considerata de unii a fi o subspecie de cal arab, iar de alti un anglo-arab sau jumatate arab.

Originea
Fondator a fost un arab gri- Shagya, provenit la rindul lui din tulpini Kehilan si Siglavy. Originar din Siria a fost mai inalt decit media arabului iar in Ungaria la Babolna, in decursul timpului s-au mai facut si infuzii de Lipitan.

Iniţial, rasa a fost mentionata ca si rasa araba, datorita stramosilor, dar dupa al doilea razboi mondial numele a fost schimbat in Shagya, pentru a nu se pierde aceasta rasa prin amestecarea cu arabul obtinut in Ungaria.

Linia de singe
Pe plan mondial Asociatia de cai arabi in 1978 a declarat Shagya Arab ca rasa si permisiunea de a folosi emblema WAHO (asociatia mondiala a calului ) pentru caii obtinuti la Babolna si Topolcianky, in acest fel nu sint confundati cu calul Arab.

Caracteristici
Fata de Arab, Shagya Arab este mai inalt, constitutie mai fina, scheletul mai mare.

Utilizări
Această rasă este recunoscuta ca fiind rasa de cai de calarie, de asemenea a fost utilizata si in cavalerie, iar in prezent este un cal popular de sport ce se preteaza foarte bine la dresaj si echitatie, devenind campion mondial la anduranta printr-un exemplar crescut la Babolna.

Următoarea pagină:
B.O.R

linie

Rase de cai: Shagya Arab
Poza: Shagya Arab
Foto: Marvin78
Lizenz: Some rights reserved.

Rase de cai: Shagya Arab
Poza: Shagya Arab
Foto: Pottok
Lizenz: Some rights reserved.


Rase de cai: Shagya Arab
Poza: Shagya Arab
Foto: Bloodysunday
Lizenz: Public Domain.