NONIUS
Rase de Cai

AcasaCainiPisiciCaiPasariPorcVariaOvine
Rase de Cai cu poza
Anglo Arab
Ardenez
Cal Arab
Furioso-North Star
Lipitan
Nonius
Poney Shetland
Poneiul Australian
Shagya Arab

boli de Cai
B.O.R
Furbura
Dermatita alergica
Nonius
Poza: Nonius 

Acasa > Cai > Nonius

Cai: Nonius

Nonius este o rasa de cai formata in Ungaria

NoniusNONIUS
Inaltimea este intre 155cm si 165cm

Origine
Ungaria

Nonius este o rasa de cai formata in Ungaria la Mezohegyes, initial ca si rasa de utilitate militara, ulterior utilizat in agricultura incepind cu secolul 20.

In present rasa este folosita si la echitatie, agreement, competitii sportive, cele mai multe exemplare gasindu-se in Ungaria dar este prezenta si in alte tari europene printe care si Romania.

Istorie
Rasa s-a format din incrucisarea cailor autohtoni maghiari cu cai arabi si de origine turca din timpul invaziei otomane. Mai tirziu s-a facut infuzie cu caii de origine iberica si italiana si deasemenea austriaca- Lipitan si Kladruber.

Ferma de Nonius de la Mezohegyes s-a infiintat in anul 1784 pentru asigurarea cerintelor de cai ale Ungariei , in acest timp formindu-se si alte rase sub influenta liniilor arabe de caii; Gidran, Furioso-North Star si alte rase grele.

Rase de cai: ArdenezPoza: Nonius 

Rasa s-a dezvoltat pina in anii ’60 dupa care s-au pierdut multe exemplare deoarece regimul comunist nu a incurajat dezvoltarea rasei.Astazi rasa este prezenta in toata Europa, Ungaria fiind pe primul loc ca si numar de exemplare.

Caracteristici
Marea majoritate a exemplarelor sunt de culoare neagra, maro sau roib inchis cu marcaje reduse de culoare alba.Capul are un profil convex ‘’cap de berbec’’sau ‘’nas acvilin’’, gitul arcuit si puternic, corp puternic cu trenul posterior larg si masa musculara dezvoltata. Pieptul este larg, musculos,picioare subtiri cu articulatii puternice. Inaltimea este intre 155 cm si 165 cm. si circumferinta corpului de la 70 cm. pina la 120 cm.

Nonius sint cunoscuti pentru temperamentul calm, linistit si capacitatea de munca mare, usor de intretinut cu rezistenta mare, participa cu success la competitii sportive de conducere a atelajelor DRIVING LUME CHAMPIONSHIP care se organizeaza odata la 2 ani la echipaje de patru cai si la care Nonius au fost de fiecare data campioni la cele 6 competitii organizate in perioada 1974-1984 si de provenienta maghiara. Fiind cai mai lenti, nu se preteaza la alte sporturi de echitatie ca dresaj, obstacole si alte sporturi caracteristice raselor usoare.

Următoarea pagină:
Poney Shetland

linie
Rase de cai: Nonius
Poza: Nonius 

Rase de cai: Ardenez
Poza: Nonius 

Rase de cai: Ardenez
Poza: Nonius