LIPITAN
Rase de Cai

AcasaCainiPisiciCaiPasariPorcVariaOvine
Rase de Cai cu poza
Anglo Arab
Ardenez
Cal Arab
Furioso-North Star
Lipitan
Nonius
Poney Shetland
Poneiul Australian
Shagya Arab

boli de Cai
B.O.R
Furbura
Dermatita alergica
Lipitan
Poza: Lipitan Foto: Husond
Lizenz: Some rights reserved.

Acasa > Cai > Lipitan

Cai: Lipitan

Strămoşii calului Lipitan sint recunoscuti din sec.7

Lipitan
Poza: Lipitan
Foto: BS Thurner Hof
Lizenz: Some rights reserved.

LIPITAN
Inaltimea este cuprinsa intre 152-165 cm

Longevitate este cuprinsa intre 20 si 30 de ani

Lipitanul (slovenă: lipicanec), este un cal de rasa str�ns asociat cu Scoala spaniola de calarie din Viena, Austria, rasa fiind cunoscuta din sec. 16 cind s-a format prima herghelie in satul sloven Lipica.

Strămoşii calului Lipitan sint recunoscuti din sec.7 rezultati din cai iberici si alt erase de cai. In sec. 16 casele regale de Austria si Spania au dorit crearea unui cal puternic, agil care sa fie folosit in aplicati militare, dresaj si echitatie pentru nobili din Europa Centrala.

Asa s-a nascut rasa Lipitan prin aducerea in Austria a calului andaluzian care sta la baza formarii Lipitanului, numele atribuit satului unde s-a format prima herghelie de cai din aceasta rasa.

Astăzi, Lipitanul este recunoscut cu sase lini clasice si anume:

* Pluto
* Conversano
* Maestoso
* Favory
* Neapolitano
* Siglavy

Există si două linii suplimentare de armasari recunoscute �n Croaţia, Ungaria, şi alte ţări din Europa de Est, precum şi �n America de Nord. Ele sint acceptate ca fiind egal cu cele 6 linii clasice de către Federaţia Internaţională de Lipitan (LIF)

* Tulip�n: O linie de la ferma de cai Croată de Terezovac
* Incitato: armasar maghiar derivate din linie spaniola si italiana

De la Lipica caii au fost evacuate de mai multe ori in decursul timpului datorita razboaielor care au maturat Europa si in care s-au pierdut multe exemplare de valoare si ferma a fost reconstruita de mai multe ori dar a supravietuit si s-a mentinut rasa de cai LIPITAN.

Lipitanul a suferit o mare reducere a efectivului prin aparitia unei afectiuni virale in care au murit 48% din minjii existenti in herghelie, epidemie carea evoluat in 1983, de atunci incoace efectivul a crescut permanent fapt datorat dezvoltarii unui nou centru veterinary care s-a preocupat in exclusivitate de statusul de sana tae a cailor din rasa Lipitan.

Astăzi, deşi se găseşte �n multe ţări �n toată Europa şi America de Nord, rasa este relativ rara, cu doar aproximativ 3000 cai �nregistrati la nivel mondial. Numărul de minji născuti �n fiecare an, este mic, dar datorita crescătorilor pasionati de aceasta rasa, ea se dezvolta numeric si i-si mentine puritatea in aceasi masura pentru calitatile rasei la dresaj, echitatie si reprezentarii Scoli de Echitatie Spaniola.

Lipitanul este pentru Slovenia un symbol national.

Caracteristici

Inaltimea Lipitanului este cuprinsa intre 152-165 cm., are capul lung cu botul drept sau usor convex, maxilarul puternic, urechiile mici, ochii mari, gitul robust si arcuit. Este un cal baroc cu piept larg si adinc, crupa musculoasa si mare, picioare puternice si musculoase, articulatii si tendoane puternice.Sint caii cu activitate lunga si sustinuta care efectueaza exercitii dificile de echitatie la scoala Spaniola de Echitatie si a caror longevitate este cuprinsa intre 20 si 30 de ani.

Culoare
Lipitanul in mod obisnuit este de culoare gri, dar se mai intilnesc si culorile negru sau roib. De obicei minjii se nasc negrii si culoarea se deschide in fiecare an, fenomen ce se incheie intre 6 si 10 ani. Cu toate ca exista si alte culori in afara de gri , culoarea gri este cea care caracterizeaza calul Lipitan.

Datorita calitatilor sale in dresaj si echitatie cit si tinutei elegante , a fost folosit de catre scolile de echitatie cu traditie cit si in demonstratii , parade si filme.

LIPITANUL DIN ROMANIA

Rasa de cai lipitani a ajuns in ROMANIA in jurul anului 1870 , cand s-a infiintat herghelia de la Sambata de Jos (1874) , dezvoltandu-se continuu pina in anul 1913 cand tot efectivul a fost mutat in UNGARIA la BABOLNA, din cauza conjuncturii istorice premargatoare primului razboi mondial.

In 1920 se infiinteaza ca si herghelie de stat, herghelia de la SAMBATA de JOS, cea mai importanta herghelie de cai din rasa LIPITAN. La Sambata de Jos se gaseste nucleu cel mai valoros de lipitani, reprezentate de 7 linii de lipitani, Maestoso, Conversano, Neapolitano, Pluto, Favory, Siglavy-Capriola, Tulipan si s-a creat a 8-a linie de Lipitan, Incitato, linie recunoscuta de Federatia Internationala a Lipitanului ca si linie formata in TRANSILVANIA.

In 1955 se infiinteaza Herghelia de cai de rasa Lipitan la BECLEAN, care a cunoscut o dezvoltare mai mare dupa 1986, cand s-a luat decizia ca aici sa se creasca caii de culoare inchisa ai acestei rase; murg si negru aceasta din urma fiind culoarea cea mai cautata de crescatori si pasionatii de cai.

In afara de aceste doua herghelii, Lipitanul mai este crescut si in alte regiuni din ROMANIA, intr-un numar mai redus, in efective de stat sau private controlate de Autoritatea Hipica Romana, tocmai pentru a nu se produce monte neautorizate cu caii din alte rase sau cu reproducatori neautorizati si care sa transmita caractere nedorite, defectuoase prin care s-ar putea produce degenerarea rasei.

Lipitanii din ROMANIA au capul expresiv, corpul cilindric bine format, profilul capului este drept sau usor convex, git puternic, piept puternic, intr-un cuvint armonios si elegant. Culoarea de baza este ”vinata’’dar mai exista si alte varietati de culoare ; murg, negru, roib.

Lipitanul este un cal activ, blind, docil, raspunde foarte bine la comenzi, mers energic si hotarit. Caracterele de rasa ale LIPITANULUI din Romania sint:
- talia 160-162
- perimetrul toracic187-188
- perimetrul fluierului 20,5-21,5

Foarte important pentru rasa de caii LIPITAN din Romania, este faptul ca herghelia de la Sambata de Jos este singura herghelie din lume unde se cresc toate cele opt linii de LIPITANII. Exemplare ale rasei Lipitan au fost vindute in mai multe tari din Europa si in SUA ,in statul Michingan unde s-a creat si o linie de Lipitan -MAESTOSO DE ROMANIA.

Următoarea pagină:
Nonius

linie


Rase de cai: Ardenez
Poza: Lipitan
Foto: Anthony Appleyard
Lizenz: Public Domain.


Rase de cai: Ardenez
Poza: Lipitan Foto: NJR ZA
Lizenz: Some rights reserved.


Rase de cai: Ardenez
Poza: Lipitan Foto: Husond
Lizenz: Some rights reserved.


Rase de cai: Ardenez
Poza: Lipitan Foto: Husond
Lizenz: Some rights reserved.


Rase de cai: Ardenez
Poza: Lipitan Foto: David Monniaux
Lizenz: Some rights reserved.