�PONEI - SHETLAND
Rase de Cai

AcasaCainiPisiciCaiPasariPorcVariaOvine
Rase de Cai cu poza
Anglo Arab
Ardenez
Cal Arab
Furioso-North Star
Lipitan
Nonius
Poney Shetland
Poneiul Australian
Shagya Arab

boli de Cai
B.O.R
Furbura
Dermatita alergica
Ponei Shetland
Poza: Ponei Shetland Foto: Frederik De Graeve
Lizenz: Some rights reserved.

Acasa > Cai > Shetland Pony

Cai: Shetland Pony

Poneiul Shetland este original din Insulele Shetland Scoţia

Ponei ShetlandPoza: Ponei Shetland
Foto: Dalmatiner24.eu
Lizenz: Public Domain.


Ponei Shetland
Inaltimea este cuprinsa intre 95-102 cm

Tara de origine
Insulele Shetland, Regatul Unit al Marii Britanii

Poneiul de Shetland este inteligent, de statura mica, robust, corpul compact si puternic acoperit de par gros si des. Sibtipul American este mai fin cu picioare mai subtiri si par mai fin .

Poneiul de Shetland este o rasa de ponei, originara din Insulele Shetland de marime cuprinsa intre 95 cm si 102 cm, cu parul gros si des, picioare scurte intelligent folosit la calorie, si trasura.

Poneiul Shetland este original din Insulele Shetland Scoţia. Din epoca bronzului, cu radacini scandinave au fost folositi in trecut la arat si minerit pentru a trage carucioarele cu carbune, fiind foarte cautati in Marea Britanie indeosebi dupa Revolutia industriala prin care s-a dezvoltat industria si au crescut nevoile de carbune.

Astăzi, poneii Shetland sint folositi pentru lectii de echitatie la copii si adulti, agrement, tirguri, carnaval, plimbari in natura, uneori si scopuri terapeutice.

Caracteristici
Poneii Shetland sint voinici şi puternici, �n parte datorită dezvoltari �n condiţii dure din Insulele Shetland. �n aparenţă, Shetlands avea un cap de mici, uneori cu o bombat feţei, la nivelul ochilor şi la distanţe mici şi alertă de urechi. Originalul rasei are gitul scurt musculos, trunchi compact,picioare scurte si puternice datorita tibiei mai scurte fata de celelalte rase de ponei. Parul este gros si dens pentru a face fata conditiilor meteo vitrege ale mediului unde s-a creat.

Shetland-ul poate fi aproape orice culoare, inclusiv bălţat şi pag (numit Pinto �n Statele Unite ale Americii), dar sint, �n cea mai mare parte negru, castaniu, golf, maro, gri, auriu, cenuşiu, murg, cremello, argintiu şi pestriţ. Nu sint admise varietatea APPALOOSA, cu toate ca in unele documente se atesta aceasta varitate.

Poneii Shetland sint, �n general, blinzi,gingasi şi foarte inteligenti, se ataseaza foarte bine de copii, curajosi, dar daca nu sint bine dresati pot deveni incapatinati si obraznici ajungind pina la nesupunere, catalogati drept rebeli de cei care nu inteleg ca comportamentul lor este foarte influentat de componenta umana.

Comparativ cu greutatea lui Shetland-ul poate sa traga o cantitate de doua ori greutatea lui. capabil să transporte p�nă la 9 din piatră �ntr-o plimbare. Poneii Shetland se găsesc peste tot �n lume, deşi �n principal se gasesc �n Regatul Unit şi America de Nord. �n Marea Britanie poneii au tendinţa de a păstra mai mult din caracteristicile originale ale rasei

Durata de viata a poneilor este de peste 30 de ani, dar ca si aspect negative datorita dimensiunilor mici sint predispusi la afectiuni cardiace. Deasemenea exista pericolul aparitiei laminitei, motiv pentru care proprietari de ponei trebuie sa fie foarte atenti cu alimentatia aceasta trebuind as fie echilibrata.

Standarde �n SUA şi Marea Britanie

Există mai multe registre pentru Shetland, de Shetland Pony Stud Book Society (SPSBS) cu sediul �n Marea Britanie, American Shetland Pony Club (ASPC), şi de Shetland Pony Societatea de America de Nord (SPSNA), ambele cu sediul �n Statele Unite ale Americii.

Mascota oficială a Regimentului de parasutisti este un ponei Shetland numit Pegasus.

Următoarea pagină:
Poneiul Australian

linie

Rase de cai: Ponei Shetland
Poza: Ponei Shetland Foto: Robert Alfers
Lizenz: Public Domain.

Rase de cai: Ponei Shetland

Poza: Shetland Pony
Foto: agriflanders
Lizenz: Some rights reserved.


Rase de cai: Ponei Shetland
Poza: Shetland Pony
Foto: Laurent Nguyen
Lizenz: Some rights reserved.


Rase de cai: Ponei Shetland
Poza: Shetland Pony
Foto: arjecahn
Lizenz: Some rights reserved.