Alimentatia hiperproteica un factor de imbolnavire Furbura este o inflamatie aseptica a formatiunilor anatomice (lamina) de la nivelul copitei.
Este o afectiune cu importanta deosebita la cal prin faptul ca capacitatea de efort este redusa chiar nula si insotita de tulburari generale grave.
Furbura apare de regula la memebrele anterioare, mai rar posterioare, rar doar la un membru si de loc la membrele in diagonala sau laterale.
Se produce in urma eforturilor sustinute si de intensitate mare, traumatismelor, reumatism, gestatie avansata, toxiinfectii alimentare.
Furbura de natura alimentara este frecventa deoarece se produc des si usor greseli de alimentatie si de exploatare in acelasi timp, de catre proprietar.
Alimentatia excesiva de nutreturi concentrate, a furajelor verzi bogate in proteina, trecerea brusca la pasunatul pe pasuni valoroase sub raportul calitatii (proteinei), furaje care in tubul digestiv elibereaza histidina si din care, sub actiunea enzimelor digestive, rezulta histamina in exces provocind autointoxicatia histaminica.
Pe acest considerent furbura este incadrata in grupa imunopatiilor alergice.
SIMPTOME: Febra (40-41gr celsius), abatere, apetit redus, respiratie accelerata, abdomenul contractat, frecventa cardiaca marita, mucoase congestionate, deplasare dificila, mers nesigur, balansarii laterale, memebrele anterioare sint deplasate inainte cind animalul este in statiune pentru a modifica suprafata de sprijin, durerea fiind pronuntata pe virful copitei in furbura, decubit prelungit; in cazurile cu evolutie rapida si grava se produce moartea.
-netrata afectiunea evolueaza cu desprinderea cutiei de corn de falanga a treia care deplasindu-se produce bombarea sau chiar perforarea talpi.
DIAGNOSTIC: Clinic; simptomatologia este suficienta in stabilirea diagnosticului chiar si in cazul practicienilor mai putin experimentati.
TRATAMENT: Regim dietetic cu furaje verzi laxative bogate in vitamine, se elimina concentratele, tinerea animalelor cu picioarele in apa rece sau aplicarea de comprese reci pe picioare citeva ore pe zi, antiinflamatorii de tipui aspirinei, fenilbutazonei, anihilarea durerii prin blocaj procainic al nervilor plantari, palmari, se slabesc caielele de la potcoava fara a se recurge la despotcovire, plimbare usoara dar, doar in situatia in care nu sau instalat modificari ale copitei, asternut gros si abundent.
Următoarea pagină: Dermatita alergica
|