BOALA OBSTRUCTIVA
RESPIRATORIE A CALULUI

AcasaCainiPisiciCaiPasariPorcVariaOvine
Rase de Cai cu poza
Anglo Arab
Ardenez
Cal Arab
Furioso-North Star
Lipitan
Nonius
Poney Shetland
Poneiul Australian
Shagya Arab

boli de Cai
B.O.R
Furbura
Dermatita alergica
Anglo Arabian
Poza: Anglo Arabian Foto: Andrea Ruzicka
Lizenz: Some rights reserved.
  

Acasa > Cai > Boala obstructiva respiratorie a calului

Cai: Boala obstructiva respiratorie

Capacitatea de munca redusa

Dupa cum este si denumirea afectiunea consta intr-o obstructie la nivelul bronhilor, manifestata prin reducerea capacitatii pulmonare.

Boala este produsa de o serie de factori infectiosi, alergeni, poluanti din mediu, genetici; se manifesta cu preponderenta la caii peste 5 ani.

SIMPTOME: Starea de intretinere buna, apetit prezent, tuse seaca, aparitia la nivelul narilor a serozitatilor mucoase inconstant, respiratie superficiala, accelerata, dupa care se instaleaza emfizemul alveolar cronic

DIAGNOSTIC: Pe baza anamnezei, clinic, mai putin elocvent testele alergice.

-diferential fata de emfizemul pulmonar cronic, pneumonie.

TRATAMENT: Asigurarea conditiilor de zooigiena, microclimat, evitarea contactului cu alergenii din mediu reprezentati de praf, polen prezenti la pasune si in grajd.

-medicamentos, corticoizi asociat cu bronhodilatatoare (dexamethazone 20-30 mg/kg la 2 zile timp de 1 luna asociat cu bronhodilatatoare miofilin 1-2g/zi).

In urma tratamentului se obtine doar ameliorare sau evolutia spre emfizemul alveolar cronic in situatia in care animalul nu raspunde la tratament, aspect elocvent in infirmarea sau confirmarea diagnosticului de boala obstructiva respiratorie.

Următoarea pagină:
Furbura

linie