Originea Cobailului este din Peru unde traieste in grupuriPoza: Porcusorul de guinea / Cobaii Foto: Gerbils daughter Lizenz: Some rights reserved.
Porcusorul de guinea sau cobaiul, este un animalut din familia rozatoarelor care se gaseste de vinzare in mai toate PET-SHOP-urile, fiind solicitari a achizitionarii acestor animalute de companie frcvente pentru ca sint dragalase, nu necesita conditii deosebite pentru crestere, putin pretentioase si jucause.
Originea COBAIULUI este din PERU unde in conditii salbatice traieste in grupuri de pina la zece membri pe munte la altitudini mari. In EUROPA cobaiul a fost adus de catre spanioli, iar in decursul timpului prin selectie sau format mai multe specii de cobai.
Speciile de COBAI difera intre ele prin culoare, marime si aspectul blanii, fiind ca si conformatie cu trunchiul scurt de pina la 30 cm ce ii da un aspect rotund, gitul scurt si capul cu bot scurt, ochii vioi, fata expresiva, greutate de pina la 0.5 kg, durata de viata este de pina la 5 ani, gestatia dureaza 2 luni - in libertate se reproduc numai cind conditiile de viata sint favorabile spre deosebire de captivitate unde conditiile de viata sint artificializate si se reproduc tot timpul anului; la o fatare se obtin pina la 6 pui care sug foarte putin timp si sint foarte vioi inca de la nastere au dinti si maninca mincare solida imediat dupa nastere.
Cobaii sint linistiti nu rod cusca, nu musca, cind sint linistiti se deplaseaza lent iar cind sint agitati se deplaseaza foarte repede si se opresc brusc, exemplarele tinere se iau dupa adulti iar in cadrul adultilor femelele sint cele care conduc, masculii imitindu-le in tot ceea ce fac pe femele.
Alimentatia cobailor este realizata cu nutreturi vegetale: ovaz, lucerna, sfecla, morcov, la care se poate suplimenta cu produse mineralo-vitaminice in cazul in care se constata carente, dar este de dorit ca necesarul mineralo vitaminic sa se asigure prin hrana care se va administra in stare proaspata si in tainuri dese si reduse cantitativ. Iarna predomina suculentele asociate cu fin, paine muiata in lapte, toate administrate la temperatura camerei si in stare nealterata. Apa trebuie sa fie curata si asigurata in permanenta.
Poza: Porcusorul de guineas Foto: Just chaos Lizenz: Some rights reserved.
Adapostul cobailor este semiinchis astfel oferind tot timpul posibilitatea de a observa ce se intimpla in jurul lor, asternutul este din ziare peste care se pune fin tocat marunt si care se schimba de 2 ori pe saptamina; inauntru sint asezate tavite cu nisip pentru ca masculii sa urineze in acestea, tavite fixate de peretii custiilor in care se pune hrana si care prin fixare nu pot fi rasturnate de catre cobai.
Adaparea se face cu o pipeta atasata la un biberon, temperatura mediului pe cit posibil sa fie mentinuta constanta intre 16-22 grade celsius, fara curenti de aer sau expunerea la temperaturi ridicate, lumina trebuie asigurata in proportie egala cu intunericul, 12 ore fiecare . Este recomandat ca cobaii sa fie lasati liberi in fiecare zi in jur de o ora dar sub supraveghere sa nu fie pierduti prin casa.
Ingrijirea cobailor se face prin baii cu sampon la intervale regulate, taierea unghilor in captivitate deoarece cresc excesiv si nu se rod ca si in conditii de libertate, iar atunci cind cresc dintii acestia se taie dar doar la cabinet de catre medicul veterinar, deoarece operatiunea se face sub anestezie generala, deasemenea este bine ca si taierea unghiilor sa se faca tot la cabinet veterinar pentru a se evita sangerarile si de aici aparitia unor infectii sau inflamatii la locul leziunilor produse.
Următoarea pagină: Patologia cobaii
|