Boli ale broastelor testoase

AcasaCainiPisiciCaiPasariPorcVariaOvine
Alergia provocate de venin
Alergologie
Alopecia
Astmul bronsic
Electrocutarea
Insolatia
Miaza
Muste

animale / varia
Broasca testoasa
Boli ale broastelor testoase
Porcusorul de guinea -Cobaii
Patologia cobaii

Acasa > Varia > Boli ale broastelor testoase

Broasca testoasa a devenit un animal de companie foarte cautat

Socul hipotermic
- atunci temperatura este scazuta o perioada mai lunga de timp. Broasca devine anorexica, apatica, areactiva, imobilitate generalizate si inactivitate.

Socul hipertermic
- atunci cind temperatura este mai ridicata si se manifesta printr-o stare de hiperexcitabilitate, mers dezordonat.

Broasca testoasa
Poza: Turtle Lunch
Foto: Steve Jurvetson
Lizenz: Some rights reserved.


Ambele afectiuni se trateaza cu corectarea temperaturii in timpul cel mai scurt, orice intirziere fiind grava pina la pierderea prietenului nostru.

Important: Conditiile de viata
In cazul in care nu sint asigurate conditiile corespunzatoare de viata broscuta poate sa moara si fara sa stim care a fost cauza. Conditiile de viata deficitare provoaca sindromul proastei adaptari in care broscuta este in imposibilitatea de a se alimenta, adinamie, stare morbida generala reprezentata de aproape tot tabloul patologic al testoaselor.

Inecul
Inecul se intilneste la broscutele de uscat cit si la cele de apa in situatia in care acestea sint expuse la bazine cu apa cu adincime mare si fara posibilitati sa iasa afara sau sa se odihneasca pe obiecte plutitoare.

Carentele vitaminice
 vitamina A
- pleoape umflate, inapetenta, lipirea pleoapelor, carapace mata friabila

 vitamina B
- incetinirea cresterii chiar oprirea din crestere

 vitamina C
- inflamatia cavitatii bucale, inflamatii la nivelul ochilor si ale pielii, inapetenta, gusa prezenta

Tratamentul consta in administrarea vitamina A injectabil 30-50 U.I cit si ungeri de 2-3 ori pe zi a carapacei, vitamina B complex, vitamina C asigurarea de suplimente vitaminice in alimentatie.

Hipervitaminozele
- exces de vitamina A
- leziuni ale pielii reprezentate de hipercheratoza, plagi cutanate supurate.

Reducerea aportului de alimente bogate in vitamina A fac ca aceste manifestari sa dispara.

Broasca testoasa
Poza: Turtle Lunch
Foto: Steve Jurvetson
Lizenz: Some rights reserved.Cahexia
broscute cu alimentatie redusa cantitativ si calitativ care sint adinamice, pliuri cutanate pronuntate, respiratie anevoioasa, ochii opaci. Cahexia este precedata de hipovitaminoze corectare acestei afectiuni se face prin asigurarea regimului alimentar echilibrat calitativ si cantitativsi asigurarea conditiilor de temperatura si lumina necesare.

Se asemana in faza incipienta cu hibernarea, de care trebuie diferentiata aceasta fiind o stare fiziologica fata de cahexie care este o stare patologica.

Dezechilibrul mineral
 - tulburari de crestere, deformare a sheletului, carapace moale, predispozitie la fracturi, articulatii marite in volum sensibile si dureroase. Asigurarea aportului mineral si vitaminic elimina aceste dezechilibre.

Obezitatea
- broscuta nu mai poate sa-si retraga capul si picioarele in carapace, pielea este intinsa fara pliuri, adinamie. Habitatul in aceste situatii este redus si alimentatia in exces, corectarea alimentatiei prin asigurarea ratiei echilibrata si cantitati mai reduse care sa alterneze si cu o zi de post, precum si asigurarea spatiului necesar de miscare este tratamentul in aceasta afectiune.

Broasca testoasa Testudines
Poza: Broasca testoasa Testudines
Foto: unknown
Lizenz: Public Domain.


Conjunctivita
- determinata de carenta in vitamina A ca si edemul pleoapelor.

Boala catarala
 - produsa de bacterii streptococi, stafilococi, pseudomonas, care se manifesta prin catar nazal si ocular seros pina la purulent datorat temperaturilor scazute. Administrarea de cloramfenicol injectabil, ungvent oftalmic local, suplimentarea alimentatiei cu complex vitamino-mineral, asigurarea temperaturii corespunzatoare constituie tratamentul acestei afectiuni.

Otita
- rar intilnita se manifesta printr-o umflatura la nivelul timpanului care este amplasat imediat sub piele datorita absentei pavilionului si conductului auricular, umflatura localizata la distanta egala de ochi si comisura labiala.

Calculi renali
- neadaptarea la conditiile existente si dezechilibrele din alimentatie duc la formarea calculilor in vezica urinara. Asigurarea conditiilor de viata caracteristice broastelor testoase si asigurarea unei alimentatii echilibrate constituie profilaxia acestei boli.

Hexamitoza
- parazitoza a aparatului renal produsa de protozoare a caror chisti sint ingerati de catre broasca testoasa din care se elibereaza paraziti ce ajung la rinichi, producind deplasarea greoaie si slabire a broscutei.

Pneumonia si inflamtaia cailor repiratorii
- se produce datorita temperaturi scazute din mediu si apa; se manifesta initial cu rinita apoi dificultati in respiratie, catar nazal, stranut frecvent, iar la cele de apa inclinarea pe o anumita parte in timpul plutiri indica afectarea pulmonului din partea respectiva.

Tratamentul se face prin administrarea de vitamine si antibiotice injectabil si inhalatii cu substante decongestionante.

Leziune ale piele si carapacei
- se produc in urma traumatismelor produse in timpul incaiererilor intre masculi, mediul de viata dur, arsuri, umiditate exagerata ce produce inflamatia pielii si carapacei, leziuni care in cazul testoasei de apa dulce sufera o infectie bacteriana care se soldeaza cu putrezirea carapacei in cazul in care nu se instituie un tratament care sa juguleze infectiile bacteriene instalate. Tratamentul se realizeaza cu antibioterapie generala si antisepsie locala.

Capusele
- se intilnesc frecvent si se localizeaza la ochii, nas, membre, coada, git, cloaca. Dupa aplicarea de uleiuri minerale se extrag cu penseta. O serie de insecte i-si depun larvele sau ouale la nivelul cloacei, pliul cozii si in zona de prindere a carapacei.

Acestea trebuie distruse, antibiotice general, si evitata umezeala care favorizeaza dezvoltare acestor larve si supravietuire a insectelor care depun asemenea larve.

Stomatitele
- se manifesta sub forma de ulcere la nivelul intregii cavitati bucale, afectiune care se tratateaza cu antibiotice general, vitamina C antisepsia cavitatii bucale.

Diarea
- sint frecvente si se produc in urma unor parazitoze, tulburari digestive, dereglari de tranzit, scadere brusca de temperatura. Efectuarea tratamentului antiparazitar, impnerea dietei hidrice duce la remisia diareei.

Coccidioza
- produsa de protozoare se poate intilni mai des la testoase din cauza incidentei mari in general al coccidiozei in sfera animala, tratamentul facindu-se cu sulfamide administrate bucal.Atentie !
Toate aceste afectiuni necesita consultarea medicului veterinar curant in stabilirea unui diagnostic precis si instituirea unui tratament adecvat, administrarea si contentia testoaselor fiind dificila si in cazul in care nu se cunoaste tehnica de administrare stabilirea produselor medicinale si dozajul adecvat testoaselor se pot produce accidente grave cu sfirsit letal.BANC CU TESTOASA
O tipa nu se hotara ce sa-i cumpere sotului de ziua de nastere si intra si intr-un PET-SHOP unde vede o broasca testoasa cu 1000 de $. Al intreaba pe vinzator de ce este asa de scumpa iar acesta ii raspunde ca este o testoasa speciala care face o felatie de nici o femeie nu face asa. Tipa cum nu-i placea sa-i faca asa ceva sotului se hotareste sa cumpere broasca si seara i-o daruieste cu explicatia asupra pretului si faptului de ce este capabila testoasa. Dupa cina festiva tipa se scuza si se retrage sa- si lase sotul cu cadoul pentru al testa. Pe la 3 dimineata aude zgomote in bucatarie si se duce sa vada ce se intimpla; sotul murdar din cap pina in picioare cu faina, ulei la fel si prin bucatarie si nedumerita intreaba ce se intimpla, la care sotul ii raspunde;
-daca o invat sa si gateasca tu de maine pleci.

Următoarea pagină:
Porcusorul de guinea -Cobaii

linie

Boli ale broastelor testoaseBroasca testoasa
Poza: Defensive turtle
Foto: Alex Duarte
Lizenz: Public Domain.


Broasca testoasa
Poza: Random Turtle
Foto: Always bored
Lizenz: Some rights reserved.


Broasca testoasa
Poza: Australian Snake-necked Turtle (Chelodina longicollis)
Foto: Thomas Ruedas
Lizenz: Some rights reserved.


Broasca testoasa

Poza: Baby Diamondback turtle
Foto: Mary Hollinger, NODC biologist, NOAA
Lizenz: Public Domain.Broasca testoasa
Florida Redbelly Turtle (Pseudemys nelsoni)
Foto: dr. Tibor Duliskovich
Lizenz: Some rights reserved.


Broasca testoasa
Poza: Broasca testoasa
Tortugas oaxaca
Foto: Felipe Alfonso Castillo
Lizenz: Public Domain.