Patologia - Porcusorul de guinea / Cobaii

AcasaCainiPisiciCaiPasariPorcVariaOvine
Alergia provocate de venin
Alergologie
Alopecia
Astmul bronsic
Electrocutarea
Insolatia
Miaza
Muste

animale / varia
Broasca testoasa
Boli ale broastelor testoase
Porcusorul de guinea -Cobaii
Patologia cobaii

Acasa > Varia > Patologia cobaii

Cobaii sint expusi la numeroase infectii

cobaiiPoza: Cobaii
Foto: Marzper
Lizenz: Public Domain.

Cobaii sint expusi la numeroase infectii bacteriene, virale, parazitoze interne si externe.

BACTERIOZE
adenita supurativa, manifestata prin inflamatia limfonodulilor din regiunea cervicala, care pot sa supureze cind ajung la dimensiuni mari. Tratamentul se face cu antibiotice injectabile.

- coriza contagioasa se manifesta prin scurgeri nazale purulente, edemul capului si periocular, dificultati de respiratie.

- pseudotuberculoza manifestata prin respiratie greoaie, moarte in 24 de ore; in cazul in care organismul este rezistent si depaseste faza acuta, boala trece in forma cronica caracterizata prin slabire accentuata.

- salmoneloza afecteaza aparatul digestiv, manifestarea fiind cu diaree, vomituritie, in faza acuta, tablou simptomatic care se completeaza cu manifestari respiratorii, paralizii ale membrelor in fazele subacute si cronice fiind urmate de moarte in marea majoritate a cazurilor.

Infection with Chirodiscoides caviae la cobaiiPoza: Abscess of the caudal gland la cobaii
Foto: Uwe Gille
Lizenz: Some rights reserved.

- streptococia manifestata prin respiratie defectuoasa si moarte in formele grave acute si slabire accentuata, marirea ganglionilor, abcedarea lor, artrite, din care se elimina puroi cremos verzui.

- pneumonia de diferite etiologii manifestata prin simptome respiratorii; respiratie greoaie, secretii nazale, cruste la nivelul orificiilor nazale.

VIROZE
meningoencefalita, pesta cobaiului, boli care se manifesta acut cu convulsii, paralizii, contractii generalizate si moarte.

PARAZITOZE INTERNE
- coccidioza se manifesta cu diaree, si evidentierea coccdiilor in materiile fecale.

- toxoplasmoza, trichomonoza care se caracterizeaza prin abatere, adinamie, manifestari nervoase, avort la femele si moarte.

Infection with Chirodiscoides caviae  la cobaiiPoza: Infection with Chirodiscoides la cobaiig
Foto: Uwe Gille
Lizenz: Some rights reserved.


PARAZITOZE EXTERNE
-scabia manifestata cu eritem permanent , agitatie, scarpinat si lezionarea pielii urmata de infectarea acestor leziuni, caderea parului, aparitia de cruste la nivelul leziunilor, slabire si chiar moartea.

- purecii, paduchii paraziteaza cobaii producind intepaturi, microhemoragii, iritatii, scarpinat violent, lezionarea pielii, provocarea de dermatite alergice chiar si la saliva acestor parazitii.

Tratamentul se face prin aspersiuni sau prafuiri cu antiparazitare externe dar cu foarte mare atentie datorita toxicitatii acestora si totodata deparazitarea custilor fara de care aceste boli nu ar putea fi eliminate.

Alte afectiuni la cobai sint reprezentate de patologia din sfera reproductiva reprezentata de distocii care se remediaza doar prin cezariana fara sa se procedeze la extractii manuale cu diverse instrumente, metode care nu dau rezultat din cauza fragilitatii tesuturilor aparatului genital femel; torsiunea uterina care se soldeaza cu moartea si se descopera la necropsie, icterul postnatal care se produce din cauza torsionarii stomacului, toxiemia de gestatie intilnita la femelele carentate atunci cind hranirea nu este in corelatie cu starea fiziologica a femelei.

Se mai poate practica castrarea, atit a femelelor cit si a masculilor, pentru a se evita afectiunile din sfera reproductiei, toate aceste interventii chirurgicale facindu-se sub anestezie generala de catre medicul veterinar, alegerea formei de anestezie si a anestezicelor folosite fiind sarcina exclusiva a acestuia.
linie

Porcusorul de guinea - PatologiaCobaii
Poza: Cobaii
Group of guinea pigs
Foto: Zoidy
Lizenz: Public Domain.


Porcusorul de guinea
Poza: Porcusorul de guinea
Foto: Alexey Goral
Lizenz: Some rights reserved.Cobai
Poza: Cobai
Foto: Mb dortmund
Lizenz: GFDL.


Cobai
Poza: Cobai
Foto: Hairspray Qeen
Lizenz: GFDL.